ATV

Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa

Moskva objavila kraj sporazuma o raketama

  • 02.08.2019. 11:34

Rusija je objavila danas kraj Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa /INF/ pošto su se SAD zvanično povukle iz tog pakta poslije više od 30 godina, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi.

"Drugog avgusta 2019. godine Sporazum između SSSR-a i SAD o eliminaciji njihovih raketa srednjeg i kratkog dometa, potpisan u Vašingtonu 8. decembra 1987. godine, okončan je na inicijativu američke strane", navodi se u saopštenju. 

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa odlučila je da se potpuno povuče iz INF-a iako je Rusija stalno pozivala da se pakt sačuva. 

Tramp je objavio namjeru da povuče svoju zemlju iz INF-a 20. oktobra 2018. godine, optužujući Rusiju da je prekršila odredbe ovog sporazuma, podsjeća "Sputnjik". 

Moskva je demantovala te optužbe i naglasila da je Vašington prekršio pakt razmještanjem krstarećih raketa "tomahavk" u Rumuniji i Poljskoj. 

U to vrijeme, ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da su posljedice odluke SAD nepredvidljive i da bi mogle da dovedu do globalne katastrofe zbog sve izraženijeg trenda spuštanja praga za upotrebu nuklearnog oružja.

Тагови: