Расту тензије

Москва: Учешће француске војске у Украјини повећава ризик од сукоба двије нуклеарне силе

  • 22.05.2024. 08:09

Ако француске трупе буду послате у Украјину, Русија ће узвратити и то не само на политичком плану, изјавио је директор првог европског одјељења Министарства спољних послова Русије Артем Студеников.

Дипломата је истакао да иако "све ратоборнија реторика" француског предсједника Емануела Макрона не наилази на широку подршку савезника у ЕУ и НАТО-у и да је одбија већина Француза, Москва не може, а да не схвати такве изјаве озбиљно.

Демонстрант прекинуо говор Блинкена, узвикивао му да је на његовим рукама крв 40.000 људи

Демонстрант прекинуо говор Блинкена, узвикивао му да је на његовим рукама крв 40.000 људи

"Што се тиче дипломатске реакције, очигледно је да ће, уколико се такав сценарио реализује, мјере одговора бити далеко изван политичког плана. Француска страна је више пута директно упозорена на то", казао је Студеников.

Како је истакао, учешће Француске у сукобу у Украјини званично ће је учинити страном у сукобу, што ће у великој мјери повећати ризик од сукоба двије нуклеарне силе на бојном пољу.

Осим тога, Студеников је нагласио да ће француска војска "постати легитимна мета" руске војске.

"Да ли су Французи спремни да умру за интересе неонацистичког украјинског режима и англосаксонаца? Шта ће француске власти објаснити породицама жртава? Чини ми се да званични Париз овдје има о чему да размишља", указао је.

Политичару одсјекли шаке и стопала: Мислио да само има температуру

Политичару одсјекли шаке и стопала: Мислио да само има температуру

Он је изразио наду да ће у владајућим круговима Француске превладати "ако не здрав разум, онда бар инстинкт самоодржања".

"На овај или онај начин, спремни смо за сваки развој догађаја", закључио је Студеников.

Наиме, француски предсједник је у интервјуу за "Економист" изјавио да не искључује могућност слања трупа у Украјину ако Русија "пробије линије фронта" и уколико Кијев то затражи од Париза, пренио је портал БФМТВ.

"Када би Руси пробили линије фронта и да постоји украјински захтјев – што данас није случај – било би легитимно да се постави то питање", рекао је Макрон.

Француски предсједник је први пут у фебруару поменуо могућност слања западних трупа у Украјину, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: Наша Српска (Р)

    У емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.