Austrija

Može li Kurc da "preživi" i da se vrati?

  • Извор: Блиц
  • 11.10.2021. 22:50

Austrijski konzervativni kancelar Sebastijan Kurc podnio je ostavku u subotu kako bi svoju koalicionu vladu povukao sa ivice kolapsa.

On je to učinio nakon što su Zeleni partneri zahtijevali njegov odlazak usljed teških optužbi za korupciju. Njegova ostavka je, međutim, samo "privremena", prenosi "Blic".

Sebastijan Kurc je podnio ostavku"privremeno" dok se optužbe ne razjasne kako bi spriječio pad vlade i raspisivanje novih izbora, a do daljeg će ostati šef Austrijske narodne partije (OVP) i šef parlamentarne frakcije svoje stranke. Na mjestu kancelara do tada će biti dosadašnji ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

Kurc je pod istragom je zbog tvrdnji da je državni novac Ministarstva finansija upotrebljen u koruptivnom poslu, kako bi se u tabloidnim novinama osiguralo pozitivno izvještavanje o stranci koju vodi, objavili su tužioci.

Kurc poriče optužbe, a sišao je sa funkcije svega tri dana prije vanredne sjednice parlamenta za koju su se Zeleni pripremali da podrže prijedlog o izglasavanju nepovjerenja kojim bi ga natjerali da podnese ostavku.

Zvijezda među evropskim konzervativcima, kako piše "Rojters", poznat po oštrom stavu prema migracijama, 35-godišnji Kurc postao je jedan od najmlađih lidera na kontinentu 2017. godine, kad je oformio koaliciju sa ultra-desničarskom Partijom slobode (FP) koja se srušila skandalom dvije godine kasnije. Parlament ga je otpustio ali je osvojio vanredne izbore koji su uslijedili.

Do sada nije imao izazova na mjestu lidera OVP, ponovo je imenovan u avgustu sa 99,4 odsto podrške.

Od "omiljenog zeta" do prepredenog političara

Sebastijan Kurc, politički vunderkind koji je postao lider Austrije u 31. godini života, uspio se na vlast svojim mladalačkim, idealističkim imidžom, koji ga je približio i mladima i starima. A onda se, kako piše "Politiko", "odmetnuo".

Privatne SMS poruke između centralno-desnog kancelara i njegovih zamjenika i drugih figura koje su otkrile austrijske vlasti u okviru brze istrage političke korupcije predstavljaju Kurca ne kao uglađenog "omiljenog zeta nacija" već prepredenog aktera iza kulisa koji je voljan da uradi sve što treba da progura svoju agendu, bilo da se bavi Katoličkom crkvom, rivalima ili daje političke usluge, navodi "Politiko".

Kurcova metamorfoza može zvučati kao poznata priča političkog odrastanja, ali u vrijeme kad je velik dio Centralne Evrope skliznuo u vid mekog autoritarizma njegova transformacija i veliki korupcioni skandal koji guši austrijsku političku klasu ukazuju da erozija demokratskih normi u regionu prijeti da se prelije na Zapadnu Evropu.

To bi značilo veliki zastoj za Evropsku uniju, koja se već muči sa nepokornim vladama u Poljskoj i Mađarskoj u vezi koraka koje su preduzele da potkopaju i nezavisno pravosuđe i medije. Baš kao lideri tih zemalja, ni Kurc se nije ustručavao da napadne EU kako bi se odvratio od domaćih problema. Prošle nedjelje je predvodio neuspjeli pokušaj, u koji su se priključile Češka i Slovenija, da osvoji veći broj vakcina od EU, što se naširoko odbacilo kao politička predstava.

Nije prošlo mnogo vremena otkako su mnogi u Briselu vidjeli Kurca ne kao pretnju već budućnost konzervativne Evrope. Posebno je bio popularan u Njemačkoj, a neki su u njemu vidjeli stub standarda za eru nakon odlaska Angele Merkel.

Ali, to više nije slučaj, ukazuje "Politiko".

Sporne poruke koje su vlasti otkrile nude uvid u to kako političari operišu iza kulisa.

"Ne brini, ti si porodica", glasi jedna od poruka koju je ministar finansija Gernot Blumel, jedan od Kurcovih najbližih zamjenika, poslao kolegi lojalistu u naporu da ga uvjeri da će se postarati za njega željenim poslom.

Istraga Ibice

Takve taktike teško da su iznenađujuće, ali Kurc - koji je preoblikovao austrijski konzervativni korijen od 2017, promijenivši sve od imena do boje (sa crne na tirkiznu) – trebao je da bude drugačiji. On nije samo, kako piše "Politiko", obećao reforme politike zemlje, već je ubijedio Austrijance da je ozbiljan.

Kurc nije bio direktna meta korupcionih istraga, koje obuhvataju optužbe od mita do kršenja zakona o službenoj tajni, ali su one dotakle njegov unutrašnji krug. Možda je najveća dugoročna šteta po Kurca to što su poruke uništile imidž koji je gradio kao novo lice politike koje će okončati onu koja je dominirala u poslijeratnom periodu.

Daleko od toga da podvuče granicu od te ere, on je podigao ono što su kritičari nazvali "kućom Kurca", mrežu svojih lojalista u vladi, privatnom sektoru i medijima koji tiho sarađuju zarad zajedničke dobiti.

Umjesto "novog stila" koji je obećao, Austrijanci danas uče da "sve prolazi", kako je navela komentatorka Rut Vodak.

Istrage o korupciji u kojima su pronađene sporne poruke izazvala je takozvana afera Ibica, skandal koji je izbio 2019. nakon objavljivanja snimaka na kojima se vidi kako desničarski lider koji je postao Kurcov koalicioni partner nudi političke usluge za novac tokom pijanke sa ženom za koju se vjeruje da je nećaka ruskog oligarha.

Kurc je preživio ovaj skandal, iako je to srušilo njegovog partnera, a novi izbori rezultovali su trenutnom koalicijom sa Zelenima. U međuvremenu je originalna istraga afere Ibica dovela istragu do užeg kruga kancelara.

U centru koruptivne istrage je odnos između austrijskog kazino operatera i javnih zvaničnika. Bivši vice kancelar Hajnc Kristijan Štrahe, čovjek koji se nalazi na Ibica snimku, tvrdio je na njemu da kompanija "Novomatik" – "plaća svima", odnosno tvrdio je da ona prebacuje novac svim političkim partijama u zamjenu za usluge, što obje strane snažno poriču.

Tragom tih navoda istražitelji su naišli na poruku koju je bivši šef "Novomatika" Harald Nojman poslao Kurcovom savezniku Blumelu 2017. Nojman je rekao da treba sastanak sa Kurcom, koji je tada bio ministar spoljnih poslova, kako bi razgovarali "o donaciji i problemu koji imamo u Italiji" (spor oko poreza).

"Volim svog kancelara"

Blumel i Kurc kažu da nikad nije bilo ni sastanka ni donacije. Kurc je označio austrijskih tužilaca za finansijske zločine istragu kao "duboko manjkavu", tužioci su imenovali Blumela kao osumnjičenog, ali istraga je odvela vlasti u neočekivanom pravcu.

Jedan od tih pravaca tiče se Tomasa Šmida, šefa državne holding kompanije koja se bavi austrijskim udjelima u bivšim državnim preduzećima, uključujući "Telekom Austrija" i OMV. I Blumel i Šmid su dio uske grupe posvećenih Kurcovih lojalista koji su radili sa kancelarom od njegovih ranih dana u politici.

Analizom Šmidovih poruka vlasti su otkrile kako je osvojio glavnu poziciju u holding kompaniji OBAG, gdje zarađuje do 600.000 evra godišnje.

Ne samo što je Šmid imao udjela u pisanju opisa posla za tu funkciju, takođe je sam izabrao odbor koji će ga unajmiti, navodi "Politiko". Iako Šmid nikad nije bio korporativni direktor niti je imao međunarodnog iskustva, imao je moćnog saveznika – Kurca.

Šmid je takođe potražio uvjerenje od Kurca da će njegov novi posao imati stvarna ovlašćenja a ne samo ceremonijalna.

Sukob sa Katoličkom crkvom

Svega nekoliko nedjelja prije nego što je Šmid dobio željeni posao, pomogao je Kurcu sa delikatnim pitanjem u koje je bila uključena Katolička crkva.

Nakon što je turski migrant u zapadnoj Austriji usmrtio lokalnog državnog službenika Kurc je podržao oštriji zakon koji omogućava vlastima da tražioce azila koji se smatraju "opasnim" stave u preventivni pritvor. Katolički lideri su se tome usprotivili. Kardinal Kristof Šenborn je tada u članku napisao "svaka diktatura u svijetu zatvara ljude samo zbog nepovjerenja".

Kurc je ohrabrio Šmida da "da gas" planovima da izvrši pritisak na crkvu. Šmid je naveo da će obavijestiti crkvenog zvaničnika da će Ministarstvo finansija "u okviru pregleda svih poreskih privilegija širom republike pažljivo pogledati Crkvu", čije funkcionisanje bi bilo teško bez takvih povlastica.

"Da, super", odgovorio je Kurc.

Nekoliko sati kasnije Šmid je izvijestio Kurca da je crkveni zvaničnik "pocrvenio pa pobijelio, a potom počeo da se trese".

"Super, hvala ti mnogo!!!", odgovorio je Kurc.

Ipak, ta taktika nije uspjela. Kardinal Šenborn je nastavio da se protivi politici oko azila a nekoliko nedjelja nakon Šmidove posjete Kurcova vlada se srušila zbog afere Ibica, pa sporna politika nikad nije stupila na snagu iako je Kurcova partija i dalje traži.

Da li može da preživi?

Veće pitanje od skandala koji izjedaju njegovu kredibilnost je da li on može preživjeti kao politički negativac. Čak je i njegova popularnost opala posljednjih dana, ali većina posmatrača smatra da će opstati, uzimajući u obzir slabost opozicije.

"Otkako je preuzeo Narodnu partiju 2017. pitanje je bilo da li je ovo samo pametni marketing ili će se nešto zaista promijeniti", rekao je austrijski politički komentator Peter Filcmajer.

Politički analitičar Tomas Hofer je istakao da Kurcova ostavka nije "prava".

"To je (zvanično) korak nazad u drugi red, ali moć u OVP i stoga u OVP vladinom timu je i dalje u rukama Sebastijana Kurca", istakao je.

Dok austrijski mediji navode da je Kurc napustio svoju funkciju "samo privremeno", on sam to nije rekao, ali je zato istakao:

"Iznad svega… Ja ću naravno iskoristiti priliku da opovrgnem optužbe iznijete protiv mene", rekao je.

Političke posljedice, u smislu popularnosti njegove partije i njenog odnosa sa Zelenima, još nisu jasne.

"Da li je ovo dovoljno", upitala je liderka liberalne partije Neos Beate Mejnl Rajzinger reagujući na Kurcovu objavu o ostavci.

"Znamo iz (istražnih) dokumenata da je sebi kupio partiju, kupio je izbore, manipulisao je i lagao ljude i sve je to uradio sa vašim poreskim novcem", kaže ona.

Тагови: