Kuba

Munja udarila rezervoar sa gorivom: Povrijeđeno 77 osoba, nestalo 17 vatrogasaca

  • Izvor: Kurir
  • 06.08.2022.21:34

Najmanje 77 osoba je povrijeđeno u požaru i potonjim eksplozijama u rezervoaru sirove nafte u luci Matanzas na Kubi, saopštile su lokalne vlasti.

Sedamnaest vatrogasaca koji su pokušavali da spriječe širenje požara vode se kao nestali, navodi se na zvaničnom Tviter nalogu kubanske predsjedničke kancelarije.

List Komunističke partije Kube Granma navodi da postoji "velika vjerovatnoća" da su neki od nestalih ljudi mrtvi. Vlasti su saopštile da spasilačke ekipe nisu u mogućnosti da dođu do njih zbog visokih temperatura. List navodi da je među povrijeđenima ministar energetike Livan Aronte Kruz.

Požar je izbio u petak oko 19 časova po lokalnom vremenu kada je grom udario u rezervoar za skladištenje sirove nafte u zoni istovara u luci Matanzas, saopštile su kubanske vlasti. Uprkos naporima vatrogasaca da ga kontrolišu, u suboto rano ujutru došlo je do najmanje četiri eksplozije u luci, objavila je pokrajinska vlada Matanzasa.

Kubanske vlasti saopštile su da su zatražile međunarodnu pomoć za gašenje požara. Slike koje su objavljene na društvenim mrežama u subotu ujutro pokazuju ogroman stub crnog dima koji prelazi grad Matanzas i proteže se 63 milje zapadno do Havane.

List Granma navodi da je u požaru povrijeđeno najmanje 77 ljudi. Tri osobe su zadobile teške povrede, a još dvoje su u kritičnom stanju. Većina žrtava je primljena u lokalnu bolnicu, ali je sedam upućeno u bolnice u Havani.

Među povrijeđenima sa lakšim opekotinama bilo je i troje novinara koji su na požarište stigli oko 4 sata ujutru, kada je u drugom rezervoaru nafte u kojem je bilo 52.000 kubnih metara mazuta došlo do eksplozije.


Skladište nafte nalazi se u oblasti zaliva Matanzas preko puta centra grada. Prema pisanju državnih medija, do sada je evakuisano 800 stanovnika obližnjih područja. Prvi rezervoar koji je udario grom bio je na pola kapaciteta, sa oko 25.000 kubnih litara kubanske nafte. Lokalne vlasti su saopštile da sistem gromobrana nije uspio da spriječi požar.

Kubanski lider Migel Dijaz-Kanel otputovao je u Matanzas u petak uveče i posjetio povrešene u subotu ujutro. Ministarstvo saobraćaja obustavilo je sve aktivnosti u luci Matanzas, a svi brodovi su preusmjereni u luku Havana na istovar.

Tagovi: