Verisk mejplkroft

Najbogatije zemlje se suočavaju s većim rizikom od građanskih nemira

  • Извор: СРНА
  • 02.09.2022. 10:41

Najbogatije evropske nacije suočavaju se sa sve većim rizicima od građanskih nemira tokom zime, uključujući ulične proteste i demonstracije, zbog visokih cijena energenata i rastućih troškova života, saopštila je konsultantska firma za procjenu rizika.

Njemačka i Norveška su neke od razvijenih ekonomija koje doživljavaju poremećaje u svakodnevnom životu zbog štrajkova, što je trend koji je već viđen u Britaniji, rekao je za Rojters glavni analitičar kompanije "Verisk mejplkroft" Torbjorn Soltvedt.

U najnovijem izvještaju o indeksu građanskih nemira navodi se da se više od 50 odsto od gotovo 200 obuhvaćenih zemalja suočilo sa povećanim rizikom od masovne mobilizacije između drugog i trećeg kvartala 2022. godine, što je najveći broj država od kada je kompanija objavila indeks 2016. godine.

"Tokom zime, ne bi bilo iznenađenje da u nekim od razvijenih zemalja Evrope dođe do ozbiljnijih slučajeva građanskih nemira", rekao je Soltvedt.

Rat Rusije u Ukrajini od 24. februara ubrzao je rast cijena hrane, koji je u februaru i ponovo u martu dostigao rekord svih vremena. Cijene energije su takođe naglo porasle, navodi "Katimerini".

"I dalje osjećamo posljedice pandemije, a sada imamo i prekide u lancu snabdijevanja", dodala je glavna analitičarka Himena Blanko.

Teške suše i nizak nivo vode povezani sa klimatskim promjenama u mnogim dijelovima svijeta povećali su cijene hrane i energije.

Mauricijus, Kipar i Ukrajina su doživjeli najveći porast socijalnih nemira u trećem kvartalu u odnosu na drugi kvartal, pri čemu je Rusija na sedmom i Norveška na trinaestom mjestu liste.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм