Нико није безбједан

Најмлађа градоначелница у Еквадору убијена усред ванредног стања

  • Извор: Телеграф
  • 27.03.2024. 16:16

Најмлађа градоначелница у Еквадору и њен портпарол пронађени су у недјељу убијени у возилу, у вријеме док је у тој земљи на снази ванредно стање због насиља банди, саопштила је полиција, преноси УСА Today.

Бриџит Гарсија, 27-годишња градоначелница Сан Винсента и члан љевичарске Странке грађанске револуције, пронађена је у возилу поред свог савјетника, Жаира Лора, саопштила је еквадорска полиција на друштвеној мрежи X.

Еквадорска полиција пронашла их је без знакова живота и са прострелним ранама.

Полиција је додала да ради на утврђивању мотива ових убистава.

Откривено која питања полиција поставља родитељима нестале дјевојчице

Откривено која питања полиција поставља родитељима нестале дјевојчице

Након прикупљања балистичких доказа и спровођења прелиминарне истраге, полиција је утврдила да су пуцњеви испаљени унутар возила.

Истрагом се наставља анализирање руте возила, за које се чини да је изнајмљено, навела је еквадорска полиција у објави на платформи X.

"Нико није безбједан у Еквадору"

Луиса Гонзалес, чланица Странке грађанске револуције која се кандидовала за предсједника Еквадора 2023. године, назвала је смрт Гарсије атентатом.

"Управо сам сазнала да су убили нашу колегиницу, градоначелницу Сан Винсента, Бригит Гарсију," написала је Гонзалес у објави на X.

"Немам ријечи... Овдје нико није безбједан", додала је.

Продужено ванредно стање

Смрт Гарсије долази након што је предсједник Даниел Нобоа у јануару прогласио ванредно стање широм земље и објавио да је Еквадор у "стању рата" против банди након насиља које је услиједило послије "унутрашњег оружаног сукоба" и бјекства из затвора наводног вође банде "Лос Чонерос" Адолфа "Фита" Масијаса.

Масијасова банда оптужена је за подметања бројних ауто-бомби, отмице и убиства, извијестио је НБЦ Њуз.


Предсједник Еквадора Даниел Нобоа продужио је наредбу о ванредном стању за додатних 30 дана 7. марта.

Тридесетшестогодишњи предсједник који је обиљежио 22 банде као терористичке групе рекао је да ће продужење ванредног стања помоћи "наставку војних патрола по затворима и насилним подручјима земље, одржавању реда и смањењу броја убистава," извјештава Ројтерс.

Преполовљен број убистава

Током ванредног стања, број убистава је преполовљен - смањио се са просјечних 24 на 12 дневно.

До сада је влада Еквадора потврдила да су 1.534 особе ухапшене и пет "терориста" је убијено током више од 15.000 операција широм државе, извјештава Гардијан.

Упозорење за Американце

Амбасада и конзулат САД у Еквадору савјетује америчким држављанима у иностранству да поштују "све локалне законе, укључујући смјернице о полицијском часу и захтјев за провјеру кривичне евиденције за странце који улазе у земљу преко копнених граничних прелаза из Колумбије или Перуа."

"Становници и путници, амерички држављани, треба да наставе да буду посебно опрезни широм земље, да размотре путовање у области означене као 'ниво 3', и да не путују у области означене као 'ниво 4' у упозорењу," наводи се у саопштењу амбасаде и конзулата САД у Еквадору.

Порука узнемирила грађане: Из црвеног аутомобила хтјели да намаме дијете

Порука узнемирила грађане: Из црвеног аутомобила хтјели да намаме дијете

Три америчка држављанина су убијена у Еквадору 2022. године, према подацима Бироа за конзуларне послове САД. Подаци за 2024. и 2023. годину нису били доступни до уторка.

"Амерички држављани треба да буду свјесни да особе које нису повезане са криминалним организацијама могу искористити тренутни сукоб да почине злочине из прилике," наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина