Tragedija jedva izbjegnuta

Najmoderniji američki vojni avion udario u palubu broda, zapalio se i završio u moru

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 07.02.2022. 16:48

U nedjelju se pojavio videosnimak s tzv. PLAT kamere (tzv. PLAT - eng. Pilot's Landing Aid Television) jednog od aviona s američkog nosača aviona USS Karl Vilson na kojoj se vidi trenutak u kojem je 24. januara 2022. borbeni avion F-35C udario o palubu broda i potom završio u Južnom kineskom moru, piše Business Insider.

Nekoliko dana nakon nesreće na internet je procurila fotografija F-35C koji pluta u moru, a odmah potom i video snimak s repa aviona koji prikazuje posljednje sekunde prije prizemljenja. Američka mornarica je nekoliko dana kasnije potvrdila autentičnost i fotografije i videa.

Video s PLAT kamere koji je u nedjelju objavljen je na Redditu i prikazuje nesreću iz druge tačke gledišta, piše Jutarnji list.

Na snimku se vidi Lightning II koji se prebrzo približava palubi, što je podstaklo ofiicire za signalizaciju pri sletanju (LSO ili ‘Paddles’) da počnu da viču preko radija ‘power’, a zatim ‘wave off, wave off’ što je trebalo da bude poruka pilotu da prekine slijetanje i odmah zaobiđe brod.


Tačno u 16:30, dogodio se udar u rampu ili vrlo kratko i teško sletanje. Video je snimljen s ekrana računara pa kvalitet videozapisa nije najbolji.

U svakom slučaju, avion je vrlo snažno udario u brod, pri čemu je odsečen glavni stajni trap što je uzrokovalo da se F-35 odbio o palubu i udario u nos, pa počeo da klizi u stranu zahvaćen plamenom.

Dok posada nosača aviona poziva hitnu pomoć, u videu se vidi zapis s druge kamere koja prikazuje posljedice pada.

Snimak druge kamere počinje u trenutku kad LSO upozorava pilota da se prebrzo približava palubi, prije nego što očajnički poviče ‘wave off’. Kamera pokazuje da se pilot uspio katapultirati i spasiti, nakon čega je letjelica bočno otklizala prema sredini palube već zahvaćen plamenom.

F-35 je zatim potpuno izmakao kontroli i pao pravo u more, dok su neki njegovi zapaljeni dijelovi poletjeli prema drugom avionu parkiranom na palubi. Hitna posada brzo je intervenisala kako bi ugasila požar.



Korisnik koji je video postavio na Reddit kaže kako ga nije on sâm snimio, no ne navodi gdje je snimak nabavio.

Američka mornarica još nije potvrdila autentičnost videa, iako se čini da je u skladu s detaljima o incidentu koji su se do sada pojavili.

U ovom udesu ukupno je povrijeđeno sedmoro mornara, uključujući i pilota koji se katapultirao prije udara letjelice od palubu.

Iako je bilo mnogo nagađanja o glavnom uzroku incidenta i kako se incident dogodio, zasad nije objavljeno službeno saopštenje. U međuvremenu, američka mornarica radi na izvlačenju aviona s dna mora, piše Jutarnji list.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.