Од 19. априла

Највећи избори на свијету: Индија ће гласати у седам фаза

  • 17.03.2024. 10:13

У Индији на највећим изборима на свијету, на којима право гласа има готово милијарду људи, нови парламент бираће се у седам фаза између 19. априла и почетка јуна, саопштила је изборна комисија те земље.

Скоро 970 милиона људи регистровано је за гласање на преко милион бирачких мјеста на изборима на којима ће највјероватније учествовати чак 2.400 политичких партија, преноси Ројтерс.

На изборима ће снаге одмјерити утицајни индијски премијер у два мандата Нарендра Моди и његови регионални савезници и завађени савез од око двадесет опозиционих странака, с тим што истраживања указују да ће то бити глатка побједа Модијеве Индијске народне партије (БЈП), преноси РТ Балкан.

Украјинци гађали бирачко мјесто у Запорожју

Украјинци гађали бирачко мјесто у Запорожју

Побједа би учинила да Моди (73) буде тек други премијер послије Џавахарлала Нехруа, хероја независности Индије и њеног првог премијера, који би освојио трећи узастопни мандат.

Посљедња од седам фаза гласања биће одржана 1. јуна, а гласови ће се пребројати 4. јуна, рекао је новинарима шеф независне изборне комисије Индије Раџив Кумар.

Моди је рекао да је "највећи фестивал демократије" почео и да ће његова странка водити кампању на основу својих резултата "добре управе и јавних услуга".

"У потпуности вјерујем да ћемо трећи пут узастопно добити пуно повјерење више од 960 милиона гласача", навео је он у једној од објава на друштвеној мрежи Икс.

Сјеверни ток није довољан, стигла нова директива: ЕУ мора да смањи и увоз течног гаса

Сјеверни ток није довољан, стигла нова директива: ЕУ мора да смањи и увоз течног гаса

Моди је поставио циљ да његова странка освоји 370 посланичких мјеста, а Национална демократска алијанса (НДА) на чијем је челу више од 400 у Доњем дому парламента од 543 члана. БЈП је на изборима 2019. године освојила 303 мјеста, а НДА више од 350. Резултати на тадашњим изборима били су најбољи икада за Индијску народну партију која је основана 1980. године.

Модија ће изазвати савез од око двадесетак опозиционих партија на челу са главном опозиционом странком Конгрес која предводи политичку алијансу ИНДИЈА или Индијски национални савез за развој инклузивности. Савез формиран прошле године се, међутим, бори да остане уједињен и да пријатељски подијели мјеста.

Конгрес, који је владао Индијом 54 од 76 година од независности од Британије, пао је на рекордно низак ниво подршке након што је Моди дошао на власт.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)