Svemirska trka

NASA zabrinuta da bi Kina mogla prisvojiti Mjesec

  • Извор: Кликс
  • 02.01.2023. 18:37

Prvi čovjek američke svemirske agencije NASA-e Bil Nelson zabrinut je da bi Kina mogla proglasiti Mjesec "svojom teritorijom".

Poznato je da NASA planira ponovo poslati astronaute na lunarnu površinu, a to je cilj i Kine.

– Mi smo u svemirskoj trci. Istina je da trebamo paziti da oni ne dođu do mjesta na Mjesecu pod maskom naučnog istraživanja. To nije izvan domena mogućeg, oni nam mogu reći da se da se držimo podalje, da su oni tu i da je to njihova teritorija – izjavio je Nelson.

Prisustvo Kine u svemiru je značajno povećano u proteklih nekoliko godina, a 2019. je postala prva zemlja koja je počela istraživati tamnu stranu Mjeseca pomoću svoje sonde Chang'e-4.

Nelson je kazao da bi plan Kine mogao biti da zauzme lokacije bogate resursima na površini Mjeseca te da pokuša blokirati SAD i druge zemlje u uspostavljanju lunarnih baza i obavljanju drugih aktivnosti.

– Ako sumnjate u to, pogledajte šta su uradili s ostrvima Spratli – kazao je Nelson za Politiko.

Ostrva Spartli su sporna teritorija u Južnom kineskom moru. Peking tvrdi da arhipelag pripada Kini te ga koristi za skladištenje oružja. Špekuliše se da su strukture na ostrvima dovoljno velike da se u njih smjeste lanseri balističkih projektila.

Nakon što je 50 godina bio gotovo netaknut, Mjesec je ponovo postao veoma atraktivna “meta” za Kinu i SAD. Vjeruje se da bi baza na lunarnoj površini poslužila kao “odskočna daska” za istraživanja i naučne misije dalje u Sunčevom sistemu.

Cilj NASA-inog programa Artemis je povratak ljudi na Mjesec do 2024. godine te uspostavljanje održivog ljudskog prisustva na lunarnoj površini koje bi omogućilo astronautima da ga redovno posjećuju.

Misije iz Apolo ere su trajale samo nekoliko dana, no cilj programa Artemis su dugoročne baze na Mjesecu.

– Ovoga puta idemo na mjesec da ostanemo. To pokušavamo učiniti – kazao je ranije bivši direktor NASA-e Džim Brajdenstin.

NASA je nedavno potpisala ugovor milionski ugovor za izgradnju staništa i puteva na Mjesecu. Cilj agencije je uspostavljanje baze na lunarnoj površini i slanje astronauta na Mars krajem 2030-tih ili početkom 2040-tih.

Inače, Kina je sve prisutnija u svemiru, dosad je lansirala orbitere, landere i rovere koji su stigli do Mjeseca i Marsa, a radi i na nezavisnoj svemirskoj stanici jer je izbačena iz programa Međunarodne svemirske stanice.

– Kina je zabilježila ogroman uspjeh i napredak u proteklih deset godina. Istina je da je datum njihovog slijetanja na Mjesec sve bliži -zaključio je Nelson, prenosi Klix.

Тагови: