Austrija

Našli DNK džihadiste na oružju iz pokolja u Beču

  • Извор: Агенције
  • 30.09.2021. 18:12

Austrijska policija identifikovala je, sa velikom vjerovatnoćom, saučesnika Kujtima Fejzulaja, Austrijanca makedonsko-albanskog porijekla, koji je 2. novembra prošle godine u centru Beča izvršio teroristički napad, ubio četiri osobe i povrijedio više od 20.

Radi se o 27-godišnjem austrijskom državljaninu avganistanskog porijekla H.Z., protiv kojeg policija sada ima dokaze.

Tako je policija pronašla njegov DNK na oružju i municiji koji su korišteni u napadu, prenosi bečki dnevnik "Standard".

H.Z., koji je živio s teroristom, od decembra prošle godine nalazi se u istražnom zatvoru.

Njegovo ponašanje na dan terorističkog napada istražiteljima se čini upadljivim.     On je od podneva do vremena kada je izvršen teroristički napad držao isključen mobilni telefon, koji je potom i deaktivirao.

Njegova supruga po islamskom pravu dala mu je alibi, koji je potom povukla.

Ona je rekla da je te večeri kada je Fejzulaj pucao na nedužne civile u centru Beču porodica osumnjičenog saučesnika brisala zajedno četove i tragove. Takođe je H.Z. ključ stana teroriste predao svom ocu.

Inače, porodica H.Z. je poznata austrijskim vlastima, koje govore o ekstremno islamističkom klanu.

Više rođaka H.Z. se 2015. priključilo Islamskoj državi u Siriji, od kojih je većina ubijena, a jedan je u pritvoru u Iraku. H.Z. u Austriji ima kriminalni dosije zbog krađe, nanošenja tjelesnih povreda...

Da nema austrijsko državljanstvo, on bi bio, kako piše "Standard", odavno protjeran iz zemlje, a ovako je često bio u zatvoru u Austriji.

Njegova supruga, s kojom ima troje djece, mu je prevodila i ispravljala tekstove na portalu podrške Islamskoj državi.

Međutim, tri mjeseca prije terorističkog napada u Beču ona ga je napustila, pošto je želio drugu ženu.

Preko četa je pisala drugaricama da ga se plaši.

Takođe, sada je poznato da su u julu prošle godine džihadisti iz Njemačke i Švajcarske, koji su se sastali sa Fejzulajem, spavali kod porodice H.Z. Advokat H.Z. negira sve optužbe i tvrdi da policija, zbog svojih propusta, želi sada da okrivi njegovog štićenika.

Osujećen teroristički napad u Rusiji

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) uhapsila je u Vladivostoku lidera neonacističke grupe, koji je pripremao teroristički napad.

Uhapšen je 21-godišnji regionalni lider neonacističke grupe "Pravo primorja", koji je planirao da izvede teroristički napada improvizovanom eksplozivnom napravom.

"Mladić je namjeravao da izvede teroristički napad kako bi uticao na državne vlasti po pitanju migrantske politike", rekli su iz FSB.

Тагови: