Najavljena sahrana

Nasljednici šokirani: Pradjed eksperimentisao nad nacističkim žrtvama, oni pronašli ostatke

  • 14.04.2019. 18:20

Više od 300 uzoraka tkiva ljudi koje su ubili nacisti i koje je sačuvao njemački ljekar, biće sahranjeno u okviru ceremonije u Berlinu 13. maja, 74 godine nakon okončanja Drugog svjetskog rata, piše danas list "Bilt am zontag".

Mali uzorci otkriveni su 2016. godine na imanju profesora anatomije Hermana Stivea sa Univerziteta u Berlinu, koji je preuzimao tijela njemačkih antifašista radi seciranja, ponekad samo nekoliko minuta nakon što su ubijeni u zatvoru Berlin-Plocenze. 

Stive, koji je umro od posljedica moždanog udara 1952. godine, secirao je tijela većinom ženskih žrtava u svrhu svojih istraga. On je tijela kasnije kremirao i sahranjivao ostatke, ponekad u masovne grobnice. 

Uzorci, od kojih je većina manja od jednog milimetra, pronađeni su u malim crnim kutijama, a na nekima su bila ispisana imena žrtava, navodi list. 

Ove kutije su pronašli njegovi nasljednici na imanju i predali ih bolnici "Šarite" u Berlinu. 

Johanes Tuhel, direktor udruženja "Sjećanje na njemački otpor", sa sjedištem u Berlinu, rekao je da je utvrđeno da je Stive sistematski pomagao nacističkom režimu da prikrije tragove ovih zločina. 

On je dodao da je istraživanjem utvrđeno da je Stive imao vozača koji bi pokupio tijela u zatvoru, a da je posebno bio zainteresovan za tijela mladih žena, jer se bavio proučavanjem menstruacije. 

NJegov vozač je silom skidao sa tijela bilo kakve zlatne predmete, prsten ili zlatne zube. 

LJekar je vodio veoma pedantnu evidenciju oko 184 obdukcije koje je izvršio, od kojih su 172 bile žene. Stive je secirao 13 od 18 mladih žena kojima su nacisti odsjekli glave zbog njihovog rada u grupi otpora pod nazivom "Crvena kapela".

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?