ATV

Utvrđuju se činjenice

Nastavlja se istraga sabotaže gasovoda "Sjeverni tok"

 • Извор: СРНА
 • 22.05.2023. 22:35

Kancelarija njemačkog saveznog tužioca nastavlja da istražuje akte sabotaže na gasovodima "Sjeverni tok", pošto još nije jasno ko stoji iza napada, rekao je portparol njemačke kancelarije u Karlsrueu agenciji TASS.

"Identitet počinilaca i njihovi motivi su i dalje predmet istrage koja je u toku. Trenutno je nemoguće dati bilo kakve sveobuhvatne izjave o tome da li je sabotaža izvedena pod nadzorom bilo koje države", rekao je portparol.

Istražitelji, dodao je, rade na dokazima da bi se utvrdile činjenice.

Prema istrazi koju su sproveli dnevni list "Zidojče cajtung" i drugi njemački i evropski mediji, objavljena 21. maja, njemačka Federalna kriminalistička policija je prije nekoliko mjeseci ušla u trag putničke agencije "Ferija Lvova" u Poljskoj, koja je iznajmila jahtu "Andromeda", koju su koristili osumnjičeni za eksplozije "Sjevernog toka" da bi stigli do lokacije.

List navodi da mnoge stvari ukazuju na to da je ova turistička agencija lažna kompanija.

Ona je osnovana 2016. godine, a registrovala su je dva Ukrajinca. Kompanija je tokom pandemije iznenada zaradila 2,8 miliona evra, a danas je zvanično u vlasništvu 32-godišnje žene iz Kerča.

Jedna 55-godišnja Ukrajinka je direktorka i akcionar lažne kompanije od septembra 2021. godine, a direktor je i nekoliko kompanija u Poljskoj i Ukrajini.

"Zidojče cajtung" ne isključuje da bi suma od 2,8 miliona evra mogla biti povezana sa osiguranjem "Andromede".

Prema drugoj teoriji sabotaže "Sjevernog toka", koju ispituju njemački istražioci, moguća je umiješanost ukrajinskih državljana.

Prema ovom scenariju, nekoliko članova navodne diverzantske grupe, koji su možda bili umiješani u eksplozije "Sjevernog toka", koristilo je lažne bugarske i rumunske pasoše za iznajmljivanje jahte "Andromeda".

Jedan od tih pasoša izdat je rumunskom državljaninu Stefanu Markuu, koji bi, prema pisanju "Zidojče cajtunga", u stvari mogao biti 26-godišnji ukrajinski državljanin, vjerovatno pripadnik ukrajinske vojske.

"Zidojče cajtung" i njegovi partneri su identifikovali još jednog ukrajinskog državljanina koji bi mogao biti umiješan u sabotažu. Riječ je o čovjeku iz Odese poznatom istražiocima. Navodno, on nije učestvovao u samom aktu sabotaže, ali je imao pomoćnu ulogu, prenosi TASS. 

Тагови:
 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 15:00 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.