Нема новца

НАТО у проблему: Ништа од одбране?

  • Извор: Агенције
  • 17.03.2024. 13:29

Европским државама чланицама НАТО-а потребно је додатних 56 милијарди евра годишње да би постигле циљни ниво потрошње за потребе НАТО система одбране, показује истраживање Лајбницовог института за економска истраживања на Универзитету у Минхену.

Према истраживању овог Института, земље ЕУ са највећим мањком новца, међу којима су Белгија, Шпанија и Италија, такође имају највиши ниво јавног дуга и буџетског дефицита у Европи, објавио је Фајненшел тајмс, а пренио ТАСС.

Ипак, највећи мањак има Њемачка јер је званични Берлин 2023. године потрошио 14 милијарди евра мање за потребе система одбране НАТО-а него што је било потребно.

"Земље са високим нивоом јавног дуга немају много простора да повећавају своја задужења тако да је једини прави начин за њих да смање трошкове у другим областима", указао је економиста Марсел Шлепер.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм