ATV

Stalni predstavnik Rusije u UN

Nebenzja: Rusija će pokrenuti pitanje istrage UN o eksploziji na brani

 • Izvor: SRNA
 • 07.06.2023. 08:14

Ujedinjene nacije ne treba da u pristupu napadu na branu Hidroelektrane "Kahovka" ponavljaju greške koje su napravljene u slučajevima ukrajinske provokacije u Buči i eksplozija na gasovodima "Sjevernog toka", izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

On je novinarima sinoć u Njujorku rekao da će Rusija pokrenuti pitanje istrage UN o eksploziji na brani, uz podsjećanje da je Moskva ranije zahtijevala sprovođenje sličnih istraga o provokaciji u Buči i eksplozijama na gasovodu, ali da se to "nikada nije desilo".

"Ovaj put to ne treba da se ponovi", naglasio je Nebenzja.

Nebenzja je istakao da bi sabotaža brane, za koju je optužio Kijev, mogla da ima elemente ratnog zločina.

Iscurilo najmanje 150 metričkih tona nafte nakon eksplozije brane Kahovka

Iscurilo najmanje 150 metričkih tona nafte nakon eksplozije brane Kahovka

"Namjerna sabotaža ključne infrastrukture je ekstremno opasna i, u suštini, može da uđe u kategoriju ratnih zločina ili terorističkih napada. Napadi na rizične objekte su direktno zabranjeni međunarodnim humanitarnim zakonom", naveo je Nebenzja kasnije tokom sjednice Savjeta bezbjednosti UN, uz napomenu da su napadi na brane posebno navedeni u jednom od članova Ženevske konvencije.

Ukrajinske snage granatirale su "Kahovku" juče ujutru, a smatra se da su upotrijebljene rakete ispaljene iz višecijevnog raketnog bacača "olha", piše TASS.

Ventili na otvoru su popustili usljed udara i voda je počela nekontrolisano da se izliva.

Nivo vode u gradu Nova Kahovka do sada je porastao iznad 12 metara. Poplavljeno je 14 naselja, a još 80 je ugroženo. U toku je evakuacija stanovništva.  

Pratite nas i putem Vibera

 • 07:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (R) (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Lovački saveti

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina