Stalni predstavnik Rusije u UN

Nebenzja: Zapad doveo Evropu na ivicu sukoba

 • Izvor: Srna
 • 14.12.2022.22:52

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da su zapadne zemlje, podižući do apsoluta pravo NATO-a na proširenje nauštrb principa nedjeljivosti bezbjednosti, evropski kontinent približile ivici sukoba, od kojeg bi mogao da bukne cijeli svijet.

Nebenzja je ukazao da Zapad, pokušavajući da oživi unipolarni model pod sloganom "poretka zasnovanog na pravilima", svuda nameće linije podjele, pokušavajući da proširi svoju sferu uticaja na sve nove regione svijeta.

Ruski diplomata je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN istakao da se zbog politike grupe zapadnih država da zadrže svoje monopolske privilegovane pozicije u svijetu, narušava povjerenje u međunarodne institucije, u međunarodno pravo i UN-centrični model svijeta kao takvog.

"Ukrajinska kriza, koju kolektivni Zapad na sve moguće načine pokušava da svede na početak naše specijalne vojne operacije, samo je jedan od elemenata ove višedimenzionalne krize prema kojoj se svet već odavno kreće. I to je sistemska kriza za koju su se preduslovi postepeno stvarali tokom dve-tri decenije", objasnio je Nebenzja.

On je rekao da danas NATO pretenduje na globalno obuhvatanje, a Zapad nije želio da vodi sadržajan dijalog uoči krize, kao što ne želi da ga vodi ni sada.

"Danas se računa na iscrpljenost i strateški poraz Rusije. Ako neko vjeruje da je ovo počelo u februaru ove godine, vara se", naglasio je ruski diplomata.

On je napomenuo da je očigledno da se danas odlučuje o pitanju budućnosti svjetskog poretka, prenosi "Sputnjik".

"Raskršće je jasno: ili je to poredak sa jednim hegemonom koji uspostavlja pravila koja su od koristi samo njemu, ili će to biti demokratski, multipolarni, pravedan, UN-centrični svet bez ucjena, dominacije, zastrašivanja nepoželjnih i neokolonijalizma", istakao je Nebenzja.

Ruski diplomata je dodao da je očigledno da se to ne dopada onima koji su glavni korisnici zastarjelog sistema.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Metar moga sela

  Marin Marinković, dugogodišnji urednik i TV lice, poći će putevima sela u cijeloj Republici Srpskoj, zavirti u domove vrijednih domaćina, otkriti tradiciju i pustiti glas naroda da opiše svoj život i rodnu grudu.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.