Uhapšen bivši premijer

Nemiri u Pakistanu: Raspoređena vojska, privedeni i članovi Kanove partije

  • Извор: РТ Балкан
  • 11.05.2023. 11:10

Pakistanske vlasti privele su nekoliko visoko pozicioniranih članova stranke bivšeg premijera Imrana Kana, nakon što je vlada te zemlje pozvala vojsku da pomogne u suzbijanju masovnih i smrtonosnih protesta koji su uslijedili nakon hapšenja bivšeg premijera.

Najmanje tri lidera Kanove partije su do sada uhapšena, prenosi Rojters.

Sprema se novi haos: Uhapšen Imran Kan!

Sprema se novi haos: Uhapšen Imran Kan!

Pakistanska agencija za borbu protiv korupcije uhapsila je bivšeg premijera u utorak tokom njegovog saslušanja u sudu u Islamabadu, gdje se pojavio zbog optužbi za više slučajeva korupcije. Nakon hapšenja, Kanova stranka je pozvala na proteste širom zemlje, prenijela je britanska agencija.

Nakon što je Kan uhapšen, demonstranti su upadali u vojne zgrade, opljačkali rezidenciju visokog vojnog generala u istočnom gradu Lahoreu i zapalili državne zgrade i imovinu na drugim mjestima.

Federalna vlada Pakistana je u srijedu odobrila razmiještanje trupa zarad uspostavljanja u dvije od četiri pakistanske provincije, Pendžabu i Hajber-Pahtunhvi, kao i u glavnom gradu Islamabadu. U protestima je do sada nastradalo najmanje petoro ljudi, navodi Rojters.

"Narod Pakistana nikada nije vidio ovakve prizore", rekao je premijer Šehbaz Šarif u obraćanju naciji nakon sastanka kabineta, istakavši da su "čak i pacijenti izvođeni iz kola hitne pomoći, a vozila paljena", prenosi AP.

Vlasti su u četvrtak ujutro uhapsile Šaha Mahmuda Kurešija, bivšeg ministra spoljnih poslova i potpredsjednika Kanove stranke Terek-e-Insaf (PTI), navodi se u saopštenju na njegovom Tviter profilu.

Još dva visoka čelnika stranke, Asad Umar i Favad Čodri, uhapšeni su u srijedu. Čodri je uhapšen ispred Vrhovnog suda nekoliko minuta nakon što je razgovarao sa novinarima. Stranka je osporila Kanovo hapšenje pred vrhovnim sudom, navodi britanska agencija.

Imran Kan otkrio detalje napada, pogođen sa četiri hica u obje noge

Imran Kan otkrio detalje napada, pogođen sa četiri hica u obje noge

Policija je uhapsila više od 1.650 demonstranata u Kanovoj matičnoj provinciji Pendžab zbog nasilja, navodi se u saopštenju kancelarije šefa policije. Oko 80 pripadnika Kanove stranke takođe je uhapšeno u jugozapadnom gradu Keti, saopštila je policija.

Pakistanski sud je u sredu optužio Kana u nepovezanom slučaju za nezakonitu prodaju državnih poklona tokom svog premijerskog mandata između 2018. i 2022. godine.

Slučajevi korupcije protiv Kana su dva od više od 100 optužbi koje su podignute protiv bivšeg premijera nakon što je on smijenjen s vlasti posle parlamentarnog glasanja o nepovjerenju u aprilu 2022. godine.

Kan je uhapšen dan nakon što ga je vojska Pakistana prekorila zbog tvrdnji da je jedan visoki oficir pokušao da organizuje njegovo ubistvo, dok je Kan ujedno optužio bivšeg načelnika oružanih snaga da stoji iza njegovog uklanjanja sa vlasti prošle godine.

Vojska Pakistana je demantovala Kanove tvrdnje, piše Rojters.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.