Zbog povećanog broja oboljelih od gripa

Nestašica lijekova u Austriji: Nedostaje 537 vrsta medikamenata - ne mogu se kupiti brojni antibiotici

  • Извор: Новости.рс
  • 20.12.2022. 11:20

U Austriji apoteke i ljekari upozoravaju na nestašicu lijekova zbog povećanog broja oboljelih od gripa i respiratornih bolesti.

Za sada je neizvesno kada će se poboljšati situacija, a razlog za nestašicu je izmještanje proizvodnje lijekova u Aziju, odakle, zbog lokdauna usljed korone, postoje ogromni problemi sa isporukom.

U Austriji je broj osoba obolelih od gripa trenutno pet puta veći nego prije godinu dana. Prema Zavodu za zdravstveno osiguranje, 280.000 osoba je na bolovanju - 92.093 zbog gripa, a 18.244 zbog kovid 19.

U ovaj broj nisu uračunata djeca, penzioneri, nezaposleni i preduzetnici. Trenutno se zdravstvo u Austriji suočava sa trostrukom epidemijom, jer se gripu i koroni "pridružio" respiratorni virus, koji je posebno opasan za najmanju djecu. U toj situaciji apoteke ukazuju da im nedostaju brojni lijekovi.

Prema podacima Agencije za zdravstvo i sigurnost namirnica, nedostaje 537 vrsta lijekova, dok je prije dva mjeseca deficitarno bilo 450 vrsta lijekova. Tako se više ne mogu kupiti razni antibiotici koji se koriste za lečenje od infekcije, ali i neke druge vrste lijekova.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.