Олуја захватила бројне европске земље

Невријеме стигло у Словенију и Хрватску

  • Извор: Аваз
  • 04.11.2023. 09:49

У поплавама у Тоскани, централној Италији и у Португалу страдало је најмање шест особа, чиме је привремени број мртвих широм западне Европе повећан на 15 од јаке кише и рекордних вјетрова које је донијела олуја Циаран. Невријеме иначе погађа велики број европских земаља.

Еугенио Гиани, предсједник Тоскане, објавио је у петак ванредно стање, описујући ситуацију као "заиста врло озбиљну". Саопштио је како је иза њих "дуга и сложена ноћ за цијели регионални систем цивилне заштите".

Срушио се мост

Постојала је бојазан да би ријека Арно могла поплавити град Фиренцу након што је неколико оближњих градова било преплављено, али Гиани је потврдио како ипак није дошло до плављења.

У близини града Пистоје срушио се мост, при чему су двије особе погинуле. Још једна особа преминула је у граду Росигнано, док су друге двије жртве биле старије особе које живе у градићу Монтемурло, сјеверозападно од Фиренце, јављају италијански медији.

Гиани је рекао да је међу мртвима био и 85-годишњи мушкарац који је пронађен удављен у приземљу свог старачког дома.

- Оно што се вечерас догодило у Тоскани има име: климатске промјене - написао је Гиани на Икс, раније познатом као Твитер.

Рекордни вјетрови у Француској пустоше куће узрокујући хаос у путовању и прекидају струју великом броју људи широм земље. Вјетар јачине више од 190 km/h погодио је сјеверни врх француске атлантске обале, чупајући дрвеће и разнијевши прозоре. Огромни валови забили су француске луке и обале, док је вјетар изравнао уличне знакове и стргао кровове.

Оборено дрвеће блокирало је путеве широм западне Француске. Око 1,2 милиона француских домаћинстава је изгубило струју, саопштила је електропривреда. То укључује отприлике половину домова у Бретањи, полуострву који је најтеже погођен олујом Циаран.

Велики дио Шпаније био је погођен јаким кишама и олујним вјетром, градски паркови су затворени, а неколико возова и летова је отказано. Такође, хиљаде је било без струје у Великој Британији. Оштри удари однијели су кровове са зграда и рушили дрвеће. Неки су морали да напусте своје домове док је Циаран нападала југ Енглеске.

Стигло и у Хрватску

И у Словенији су набујале ријеке услијед обилних кишних падавина. Сирене су се огласиле у неколико општина дуж тока Драве. Море је поплавило Пиран. Јак вјетар носио је кровове, а неколико је саобраћајница непроходно због одрона. И Хрватска се сусрели са олујним југом, а најтеже је било у Сплиту и Шибенику гд‌је је вјетар чупао дрвећа и направио материјалну штету.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм