London

Niz skandala u policiji, potrebna opšta reforma

 • Izvor: Index.hr
 • 21.03.2023. 07:48

Londonska policija je dopustila da se u njenim redovima razvije seksističko, rasističko i homofobno ponašanje, upozorava u utorak novz nezavisni izvještaj u kojemu se poziva na "opštu reformu" te ustanove koja je u krizi nakon niza skandala.

"Policija nije zaštitila svoje službenice i članove društva od policajaca porodičnih nasilnika i od onih koji su se koristili svojim položajem u seksualne svrhe", piše u izvještaju koji je objavljen u utorak na 363 stranice i u kojemu se upozorava i na loše postupanje prema policajcima pripadnicima manjina. 

Izvještaj je naručen nakon ubistva Sarah Everard (33) Londončanke koju je silovao i ubio policajac Wajne Kouzens koji ju je 2021. uhapsio pod lažnim izgvorom. To je ubistvo potreslo Britance.

"Istraga je bila stroga, neumoljiva i nepristrana"

"Met Police" - najveća redarstvena snaga u zemlji s više od 43.000 policajaca i drugih zaposlenih - zadnjih godina je umiješana u niz skandala i spolno uslovljavanog nasilja, što je dovelo do ozbiljne krize povjerenja javnosti.

Autor izvještaja Luiz Kasej koja poziva na "temeljnu promjenu" ocjenjuje da je istraga bila "stroga, neumoljiva i nepristrana". Po njenim riječima, nasilje nad ženama i djevojkama "nije se ozbiljno shvatalo u smislu raspoloživih sredstava i prioriteta".

Nakon slučaja Everard dogodili su se drugi skandali i izvještji u kojima se upozoravalo na rasizam i seksizam u londonskoj policiji. Načelnica Kresida Dik pod pritiskom je dala ostavku početkom 2022. Kriza povjerenja se pogoršala kada je David Karik (48), policajac, u januaru priznao krivicu za 24 silovanja i za višestruko spolno zlostavljanje dvanaest žena između 2003. i 2020. 

"Dokazi su porazni"

Žrtve je terorisao skrivajući se iza policijske značke. Kasej ujedno ističe da su žene koje rade u policiji "žrtve seksizma na dnevnoj bazi" i da je "homofobija čvrsto ukorijenjena" u londonskoj policiji.

"Prihvatam njenu dijagnozu o rasizmu, mizoginiji i homofobiji u redarstvenim snagama te o sistemskim, upravljačkim i kulturnim propustima", reagirao je načelnik londonske policije Mark Rovlej, nudeći još jednom izvinjenje.

"Dokazi su porazni", rekao je pak gradonačelnik Sadik Kan. 

Luiz Kasej, koja je vršila nekoliko odgovornih dužnosti u ministarstvu unutrašnjih poslova, u oktobru je predala prvi izvještaj u kojem je već upozorila da londonska policija žmiri na rasizam i seksizam svojih službenika.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija:Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.