Heiko Mas

Njemačka: Pratimo hoće li talibani ispuniti obećanja

  • Извор: Агенције
  • 31.08.2021. 14:50

Njemački ministar inostranih poslova Heiko Mas rekao je u Pakistanu da Njemačka pomno prati hoće li talibani ispuniti obećanja da će dopustiti daljnju evakuaciju svih koji žele napustiti Avganistan i brzo formirati novu vladu.

"Želimo da talibani ispune obećanja koja su dali u pogledu evakuacije preostalih građana Avganistana koji bi trebali napustiti zemlju", rekao je Mas u Islamabadu tokom turneje po zemljama koje graniče s Avganistanom.

Nada se da će se uskoro ponovno otvoriti aerodrom u Kabulu i da će se evakuacija ljudi, uključujući one koji su radili za njemačku vladu, odvijati i kopnenim putem.

Mas je zemljama koje graniče s Avganistanom obećao pomoć u borbi protiv terorizma i zaštite granica. "Njemačka regiju neće ostaviti samu sa svojim izazovima", rekao je Mas.

Šef njemačke diplomatije je rekao kako se nada da će "vrlo brzo" doći do formiranja vlade u Kabulu s kojom će se moći razgovarati.

"Talibani su obećali da će brzo formirati vladu koja će reprezentirati sve slojeve društva. Važno je i da oni Avganistanci koji ne podržavaju talibane budu predstavljeni. To su talibani obećali i treba vidjeti hoće li to obećanje i ispuniti", izjavio je Mas.

On je od nedjelje na turneji tokom koje bi trebao posjetiti Tursku, Tadžikistan, Uzbekistan, Pakistan i Katar zbog koordinacije u rješavanju krize nastale nakon povlačenja stranih postrojbi iz Avganistana.


  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.