СВО

Њузвик: Како Руси уништавају највриједнију украјинску војну опрему

  • 17.03.2024. 08:59

Москва убира плодове развијања тактика својих војника, али дјелимично и недостатка војне опреме Кијева, пише "Њузвик".

Током претходне двије недјеље, Русија је саопштила да су њене снаге уништиле бројне тенкове "абрамс" које су користили Украјинци, оклопна возила "бредли", као и ракетни систем ХИМАРС, који су Кијеву донирали Американци. 

Русија је објавила да је већ уништила ХИМАРС, који је стигао у Украјину у љето 2022, али амерички медиј наводи да снимци објављени почетком овог мјесеца изгледа по први пут потврђују да је Украјина изгубила један овај систем. 

Министарство одбране Русије објавило је снимак који приказује удар на украјинске транспортне хеликоптере на истоку земље, а Москва је навела да је уништила двије од три летјелице. Додаје се да и Украјинци објављују снимке за које тврде да приказују уништавање руске војне опреме, као и да је средином октобра 2023. Кијев саопштио да је добио од Американаца систем АТАЦМС који је коришћен за нападе на хеликоптере. 

"Употреба 'тауруса' значиће објаву рата Москви"

Успјешни удари на украјинску војну опрему коју је Русија циљала у брзом низу вјероватно одражавају и прилагођавање Москве и празнине у украјинском арсеналу који зависи од Запада, напомињу стручњаци.

Русија је увела нове стратегије на бојном пољу које су се показале ефикасним, каже бивши официр украјинске службе безбједности Иван Ступак, који савјетује одбор за националну безбједност, одбрану и обавјештајне послове украјинског парламента.

Руске извиђачке беспилотне летјелице интензивно патролирају бојним пољем и досежу иза украјинских линија, прије него што одмах пренесу податке о украјинским циљевима својим ракетним јединицама, рекао је он за "Њузвик". Руске ракете тада могу да погоде ове циљеве за само неколико минута, рекао је он.

Русија је побољшала своје обавјештајне, надзорне и извиђачке способности коришћењем система за електронско ратовање и дронова, а Москва је такође побољшала прецизност својих ракета, рекла је постдокторанд на Одељењу за студије рата Кингс колеџа у Лондону Марина Мирон.

"Запад напушта Украјину"

Постоје и други фактори у игри у недавном успјеху Москве, сматра ова саговорница и додаје да је Русија успјела да преузме контролу над небом како би распоредила нове типове пројектила које је Украјини тешко да пресретне, а томе је помогао и недостатак украјинских копнених система противваздушне одбране, истакла је она.

Украјина се за помоћ ослања на своје западне партнере, а са допуњавањем њених залиха мјесецима се одуговлачило у америчком Конгресу. Америчко Министарство одбране представило је у уторак пакет од 300 милиона долара помоћи, али како је нагласио секретар за штампу Пентагона, генерал-мајор Пет Рајдер то "није ни близу довољно" и једини начин да се задовоље украјинске потребе је брза одлука Конгреса да усвоји допунски пакет помоћи. 

У тексту се подсјећа да су тенкови попут "абрамса" тек недавно стигли на линију фронта, јер их Украјина није употребљавала, рекла је Мирон. Са ограниченим способностима Кијева да камуфлира своју кључну опрему и чињеницом да тешки западни тенкови нису погодни за дијелове блатњавог терена широм Украјине, Москва има више успјеха у уништавању украјинске опреме, сматра Мирон.

"Операције и тактика су се промијениле, што налаже употребу посебне опреме док Руси покрећу нападе преко цијеле линије контакта. То је комбинација фактора која доводи до тренутног уништења западне опреме", додала је Мирон.

Потпуна деструкција: Украјински хеликоптери слетјели на тренутак па уништени

Потпуна деструкција: Украјински хеликоптери слетјели на тренутак па уништени

Да би се ефикасно супротставила, Украјина треба да повећа број система за електронско ратовање којима има приступ, ометајући руске извиђачке беспилотне летјелице и штитећи имовину Кијева, наводи Ступак. Он додаје и да је Кијеву потребно више радара за откривање извиђачких дронова док се они приближавају, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)