Ne haju za američko protivljenje

Nova oprema za S-400 stigla u Tursku

  • 13.07.2019. 14:18

U Tursku je danas ruskim avionima dopremljena nova isporuka opreme za protivraketni sistem "S-400", saopšteno je danas iz turskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju se navodi da je četvrti ruski teretni avion sletio u vazdušnu bazu Murted nedaleko od Ankare, dan nakon što su tri velika aviona ruskih snaga istovarila opremu u bazi. 

Vašington je u proteklih nekoliko mjeseci pokušavao da spriječi dogovor Moskva i Ankare, navodeći da ruski protivraketni sistem "S-400" nije kompatibilan sa sistemima NATO. 

Upozoreno je da će, ukoliko "S-400" bude raspoređen blizu američkih borbenih aviona "F-35", to narušiti odbranu te letjelice. 

Američki zvaničnici upozoravali su da će Turska biti izbačena iz programa "F-35" ukoliko od Rusije kupi "S-400", te da će se suočiti sa sankcijama. 

Turska je saopštila da je "S-400" strateška odbrambena potreba i da je izand svega namijenjena odbrani južnih granica sa Sirijom i Irakom. 

Ankara tvrdi da joj SAD i Evropa nisu nudile poudanu alternativu kada je sklapala dogovor sa Rusijom za "S-400". 

Ruska novinska agencija TASS prenijela je izjavu neimenovanog diplomatskog izvora, koji je rekao da će dodatne isporuke od oko 120 navođenih projektila stići brodom do kraja ljeta.  

Тагови:
  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.