Novi zakon u Francuskoj

Novčane kazne za neumjesno dobacivanje ženama na ulicama

  • 02.08.2018. 13:32

Francuska je danas izglasala zabranu seksualnog maltretiranja i neukusnog dobacivanja ženama na ulicama, a njeno kršenje predviđa novčanu kaznu od 750 evra.

Poslanici su odobrili zakon u drugom čitanju kasno sinoć nakon incidenta i nezadovoljstva javnosti kada je jedan muškarac napao ženu koja je reagovala na njegova dobacivanja. 

"Maltretiranje na ulici do sada nije kažnjavano. Od sada će biti", rekla je Marlen Skijapa, ministar za ravnopravnost polova za Radio Evropa 1. 

Takođe, prema novom zakonu, seksualni odnosi između odrasle osobe i lica u dobi od 15 godina ili mlađoj smatraće se silovanjem. 

Maloljetne žrtve silovanja imaće, prema novom zakonu, dodatnih 10 godina da prijave krivično djelo, čime se produžava rok na 30 godina od trenutka kada napune 18. 

Neki kritičari kažu da će novi zakon uništiti kulturu francuske ljubavi i romanse. 

"Ono što je ključ jeste da francuski zakoni zabranjuju vrijeđanje, zastrašivanje, prijetnje i uhođenje žena na javnim mjestima", navela je ona danas. 

Ona je istakla da Francuska mora spriječiti seksualno maltretiranje i nasilje kao što je bio napad prošle sedmice na Legerovu. Jedan muškarac udario je šakom Mari Lager (22) nakon što je ona reagovala na njegovo dobacivanje ispred pariskog kafea.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.