Madrid

Zbog toplotnog udara nove mjere u Španiji

  • Извор: СРНА
  • 20.07.2022. 15:35

Smrt madridskog čistača ulica usljed toplotnog udara navela je kompanije koje pružaju usluge u španskoj prijestonici da usvoje nove mjere, uključujući prekid rada tokom toplotnih talasa, saopštio je gradonačelnik Madrida Hose Luis Almeida.

Šezdesetogodišnji Hose Antonio Gonzales preminuo je u subotu, 16. jula, nakon što se prethodnog dana srušio na poslu. Iz Hitne pomoći saopštili su da je imao tjelesnu temperaturu blizu 42 stepena Celzijusova i da je preminuo od toplotnog udara u bolnici.

Sin čistača Migel Anhel Gonzales rekao je za list "El pais" da se njegov otac nadao da će mu produžiti jednomjesečni ugovor i da je radio tog popodneva jer je zamijenio smjenu sa kolegom.

"Uvjeren sam da nije prestao da čisti tu ulicu dok se nije onesvijestio. Mislio je da mu ugovor neće biti produžen i davao je sve od sebe da se dokaže", izjavio je on.

Ovaj slučaj naveo je sindikate opštinskih radnika da pozovu na promjenu uslova rada. Sindikati i izvođači koji pružaju komunalne usluge potpisali su juče novi sporazum kojim se obustavlja čišćenje ulica poslije podne, kada prosječna temperatura vazduha pređe 39 stepeni Celzijusovih.

Na određenoj temperaturi vazduha kompanije, takođe, moraju da obezbijede kreme za sunčanje i kape za 7.000 radnika koje zapošljavaju, te koriste samo klimatizovana vozila.

Gradonačelnik Madrida Hose Luis Almeida sinoć je na "Tviteru" pozdravio sporazum. "Ne smije se dozvoliti još jedan smrti slučaj kao ovaj", napisao je Almeida.

Međutim, sporazum je došao prekasno za drugog čistača ulice u Madridu koji je juče kolabirao od toplotnog udara i primljen je u bolnicu, gdje je i dalje u veoma teškom stanju, saopštila je bolnička služba.

"El pais" je izvijestio da je tokom posljednjeg toplotnog talasa najmanje 14 čistača ulica u Madridu imalo vrtoglavice i povremeno povraćalo.

U međuvremenu, službe za vanredne situacije i danas se bore sa šumskim požarima širom južne Evrope, dok su u Londonu, nakon najtoplijeg dana u Velikoj Britaniji, ponovo sve glasniji pozivi da je potrebno pojačati borbu protiv klimatskih promjena. 

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.