Irska

Novi dan, novi Bajdenov gaf: Ragbiste pomiješao sa britanskim specijalnim jedinicama!

  • Извор: РТ Балкан
  • 13.04.2023. 11:41

Američki predsjednik Džozef Bajden svoju politički osjetljivu posjetu povodom 25 godina od potpisivanja mirovnog sporazuma za Sjevernu Irsku, započeo je u Velikoj Britaniji, ali čim je stigao u Irsku napravio je veliki gaf: pobrkao je novozelandski ragbi tim "Ol bleks" sa ozloglašenom britanskom vojnom jedinicom "Blek end tans" koja se borila protiv irske republikanske armije prije jednog vijeka.

Na kraju burnog govora u pabu u srijedu uveče, Bajden je uz irskog ministra spoljnih poslova Majkla Martina i proslavljenog ragbi igrača Roba Karnija pokušao da udijeli kompliment ragbisti. Podsjetio je na to da je irska ragbi reprezentacija pobijedila Novi Zeland prvi put u 111 godina u novembru 2016. u Čikagu. Tim Novog Zelanda je poznat po imenu "Ol belks" u skladu sa njihovim dresovima.

Djeca pobijena u školi, Bajden zbija šale - VIDEO

Djeca pobijena u školi, Bajden zbija šale - VIDEO

Problem je u tome što je Bajden iznio referencu koja bi mogla da odrazi njegovu priklonjenost istoriji irskih pobunjenika i njihovim narodnim pjesmama.

"On je pakleni ragbi igrač i dođavola je pobijedio 'Blek end tans'", rekao je Bajden uz smijeh publike.

 

"Blek end tens" je bila pomoćna jedinica britanskih bezbjednosnih snaga koja se borila protiv irskih pobunjenika u njihovom ratu za nezavisnost od Britanije 1919-21. ozloglašena zbog brojnih zločina i brutalnog odnosa prema irskom stanovništvu.

Novi gaf Bajdena: Grad Roling Fork nazvao Roling Stoun

Novi gaf Bajdena: Grad Roling Fork nazvao Roling Stoun

Iako je državna televizija u prenosu uživo pokušala da umanji ovaj Bajdenov gaf, on nije prošao nezapaženo na društvenim mrežama. Na objavama na Tviteru korisnici ironično pišu da je najpoznatiji uspjeh ragbiste poraz britanskih snaga prije jednog vijeka.

Drugi gaf je i to što Bajden ne umije ni da izgovori pravilno ime ovog igrača, pa ga oslovljava sa Ker-ni, dok Irci izgovaraju Kar-ni.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.