Ко је Стефанос Каселакис

Нови лидер Сиризе на путу да постане први геј премијер у Грчкој

  • Извор: РТС
  • 28.09.2023. 12:22

На изборима за лидера највеће опозиционе странке у Грчкој кандидати у завршници били су једна жена и један отворено геј мушкарац – доскора незамисливо за ову врло конзервативну земљу.

Побиједио је мушкарац. 

Ко је Стефанос Каселакис – нови лидер Сиризе који је љевичаре у Грчкој попут фурије омађијао у року од мјесец дана. 

Стефанос Каселакис има 35 година и животни пут достојан холивудског сценарија. Рођен у предграђу Атине, у породици интелектуалаца поријеклом са Крита. Школовање на престижном универзитету нису могли ни да замисле.

А Стефанос је био паметно дијете и врло амбициозан. Његов отац Теодорос открива да је на вратима своје собе умио да напише: 

"Куцај, унутра је премијер!" И можда је на прагу да ту амбицију и оствари.

Са 14 година Стефанос је освојио сребрну медаљу на такмичењу грчке математичке асоцијације и добио стипендију за наставак школовања у Америци. Дипломирао је међународне односе и финансије на Универзитету у Пенсилванији и његова каријера имала је само узлазни ток.

Као врло млад волонтирао је у Бајденовој страначкој кампањи, а потом радио и као банкар у Голдман Саксу. Потом је, попут многих богатих сународника, основао бродску шпедитерску компанију која успјешно послује.

До прољећа ове године живио је на Флориди, а онда се преселио у домовину.

У политици је одскора. У љевичарској Сиризи је тек крајем августа буквално из мрака испливао на површину објавивши на друштвеним мрежама своју кандидатуру на страначким изборима.

Оно што га од осталих политичара конзервативне Грчке издваја у потпуности, осим германске физичке конституције, иностраног образовања и савршеног знања енглеског језика, јесте његово отворено хомосексуално опредељење, о чему некад радо говори и у медијима, посебно о проблемима ЛГБТ заједнице у грчком друштву.

У јавности је увијек виђен са својим партнером, Тајлером Макбетом, медицинским "братом" из САД, за којег каже да је "дашак слободе" у његовом животу и са којим је у легалној вези већ четири године. 

Стефанос и Тајлер дан започињу сваког дана одласком у теретану – још једна данас нажалост не баш типична особина потомака древних Олимпијаца.

Љевичарске гласаче Каселакис је освојио на препад. У другом кругу избора за лидера Сиризе, против Ефи Ахциоглу, бивше министарке и апсолутног фаворита, освојио је 55 одсто гласова и преузео партију од свог претходника и некадашњег премијера Алексиса Ципраса. 

Да ли се Грчка окреће вриједностима "модерних времена", хоће ли Каселакис бити достојан ривал Мицотакису и постати први отворено геј премијер у грчкој историји? 

А можда све поставимо и на други начин. Шта ако гласачи нису били спремни да за партијског лидера изаберу жену, са презименом које асоцира на турско поријекло? Актуелна предсједница Грчке, Катерина Сакеларопулу, прва је жена на тој функцији у историји, али није бирана на непосредним изборима. 

Постоје спекулације да је и Каселакисова "геј прича" маркетиншки трик. Или је то само пуста жеља свих оних жена које задивљено, не трепћући, пиље у њега као у Бога током политичких наступа.

Било како било, амбиција из Стефаносовог дјетињства је на прагу остварења. Још само да Сириза побједи на изборима. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.