Njemačka partija

"Objava rata Uniji" AfD: EU je propali projekat!

  • 07.08.2023. 15:08

Desničarska partija Alternativa za Njemačku (AfD) nazvala je Evropsku uniju "propalim projektom" i pozvala na njeno ponovno osnivanje kao "Konfederacije evropskih nacija", objavili su u svom zvaničnom programu za izbore za Evropski parlament.

"Smatramo da se EU ne može reformisati i vidimo je kao propali projekat", piše u programu AfD-a, prenosi briselski portal "Euraktiv".

"Zbog toga, mi se zalažemo za 'federaciju evropskih nacija' - Evropsku ekonomsku zajednicu i zajednicu interesa koje tek treba utvrditi, u kojoj je suverenitet država sačuvan", dodaje se.

Njemačke kompanije polako prelaze na vještačku inteligenciju

Njemačke kompanije polako prelaze na vještačku inteligenciju

Redovni izbori za Evropski parlament biće održani na proljeće 2024. godine.

Program AfD-a je, ipak, za nijansu blaži od preliminarne verzije objavljene u junu, u kojoj je pisalo da se ta partija zalaže za potpuno ukidanje bloka. Tokom parlamentarnih izbora 2021. godine, AfD se zalagala za istupanje Njemačke iz tog bloka.

Alternativa za Njemačku je u posljednje vrijeme ojačala saradnju sa drugim desničarskim partijama u Evropi, prije svega pristupanjem grupi u Evropskom parlamentu Identitet i demokratija (ID).

Podignuta još jedna optužnica protiv Trampa:

Podignuta još jedna optužnica protiv Trampa: "Progon podsjeća na nacističku Njemačku"

AfD je prije nekoliko nedjelja u istraživanjima javnog mnjenja izbio na drugo mjesto u Njemačkoj, a sa podrškom od oko 20 odsto pretekli su sve tri partije u vladajućoj koaliciji, uključujući i Socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca.

Program AfD-a je naišao na oštre reakcije u Briselu, uključujući i lidera Evropske narodne partije Mafreda Vebera, koji ga je nazvao "objavom rata Uniji".

"AfD stoji protiv svega onoga za šta su se prethodne generacije borile", rekao je Veber za njemačku televiziju ZDF.

Lidera Evropske narodne partije je, ipak, posljednjih mjeseci pokazao interesovanje sa drugim partijama na evropskoj desnici, prije svega sa Braćom Italije aktuelne premijerke te zemlje Đorđe Meloni.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина