Frustrirani istraživači

Objavljena dokumenta u vezi sa ubistvom Kenedija su bezvrijedna?

  • Извор: Телеграф
  • 16.12.2021. 12:20

Frustrirani istraživači ubistva američkog predsjednika Džona Kenedija kažu da se malo toga novog može naučiti u povjerljivim dokumentima objavljenim u srijedu, prikupljenih u okviru vladine revizije ubistva predsjednika Džona F. Kenedija 1963. godine.

Ogromna većina od skoro 1.500 dokumenata koje je američki Nacionalni arhiv objavio kao nove, izgleda da su duplikati prethodno objavljenih dokumenata sa samo nekoliko redigovanih riječi koje su sada otkrivene, često sadrže ime službenika CIA ili lokacija stanice prekomorske agencije koju istražitelji već sastavili. Neki nemaju nikakve promjene, piše CNN.

Objavljivanje i dalje ostavlja više od 10.000 dokumenata ili djelimično redigovanih ili u potpunosti zadržanih, koji neće biti viđeni prije decembra 2022. godine, prema naredbi koju je predsjednik Džo Bajden izdao u oktobru. To je produžilo debatu između savezne američke vlade i istraživača Kenedijevog ubistva, koji tvrde da su CIA, FBI i druge agencije za nacionalnu bezbjednost neprestano ometale objavljivanje dokumenata koje je odobrio Kongres.

- Uvijek je "sljedeći put" - rekao je Lari Sabato sa Univerziteta u Virdžiniji, vodeći stručnjak za atentat. On je rekao da su redakcije koje su uklonjene u saopštenju od srijede "minimalne i bezvrijedne".

Za mnoge zakonodavce i zagovornike transparentnosti, objavljivanje svih preostalih dokumenata, kako je to naložio Kongres 1992, znači povratak vjere u funkcionisanje vlade. Ispitivanje javnog mnjenja odavno je pokazalo da većina Amerikanaca ne vjeruje zvaničnom nalazu Vorenove komisije da je Kenedija ubio jedan čovjek, Li Harvi Osvald, bez pomagača.

- Zato što je (Vladi) trebalo toliko dugo da objavi ova dokumenta, bez obzira šta god da izađe, niko neće povjerovati da je to to - rekao je jedan zvaničnik koji je upućen u slučaj.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.