Bajden je drugi predsjednik SAD-a katolik, prvi je bio ubijeni Kenedi

  • 07.11.2020. 20:53

Mediji i svijet čestitaju Džo Bajdenu pobjedu na predsjedničkim izborima u SAD-u. Ovom pobjedom Bajden je oborio nekoliko rekorda u SAD-u. On je najstariji američki predsjednik i predsjednik koji je osvojio najviše glasova na izborima u istoriji SAD-a.

U jednoj stvari nije prvi, a to je njegovo vjersko opredjeljenje. Bajden je katolik, a ovo je drugi put u istoriji SAD-a da je na čelu države katolik. Prije Bajdena bio je to Dž. F. Kenedi koji je neslavno završio.

Danas je nezamislivo da religijsko pitanje može da bude problem, što je dokaz Bajdenova pobjeda. Međutim, kada je Kenedi dolazio na predsjedničko mjesto to je bila problematična stvar u njegovoj biografiji.

Nakon Kenedijeve pobjede sve do danas, samo jedan kandidat za predsjednika pripadao je katoličkoj crkvi, a to je Džon Keri koji je izgubio od Buša Mlađeg 2004. godine.

Ne postoji objašnjenje zašto je to tako. Jedni smatraju da dvije vodeće partije u SAD-u nominuju ljude sa rastućeg juga, dok dosta manje njih sa sjeveroistoka koji ima najviše katolika.

Postoje naravno i druga objašnjenja. Jedno od njih je pitanje abortusa koje je nezgodno za katolike demokrate. Tako je Džon Keri koji je na pitanje o abortusu poručio da je to stvar odabira, došao na udar crkve pa se raspravljalo i o njegovoj ekskomunikaciji.

Pojedini analitičari su još 2015. predviđali kako bi u skorijoj budućnosti mogli da vidimo katolika na čelu SAD-a. A razlog je jednostavan: Porast hispanskog stanovništva otežava situaciju u kojoj se izbjegava katolik na listi, ne samo kao predsjednika.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.