Дубаи

Отворен први ресторан којим управља вјештачка интелигенција

  • Извор: Танјуг
  • 10.07.2025. 16:18

Ресторан "Вуху" у Дубаију у ком ће храну спремати људи, али ће мени, амбијент и услуга бити дизајнирани вјештачком интелигенцијом, требало би да буде отворен у септембру недалеко од највише зграде на свијету, Бурџ Калифе.

Храну у ресторану ће за сада спремати људи, али све остало, од менија до амбијента и услуге - биће дизајнирано кулинарским моделом заснованим на вјештачкој интелигенцији под називом "Шеф Аиман".

"Аиман", комбинација ријечи "АИ" (вјештачка интелигенција) и "човјек" (ман) обучен је на основу деценија научних истраживања о исхрани, података о молекуларном саставу и више од хиљаду рецепата из различитих кулинарских традиција широм свијета, изјавио је један од оснивача ресторана "Вуху" Ахмет Ојтун Чакир, преноси Ројтерс.

Брусхалтер у овој боји се не види испод бијеле мајице

Брусхалтер у овој боји се не види испод бијеле мајице

Иако "Аиман" не може да проба или мирише јела као што то чини прави кувар, он функционише тако што разлаже јела на њихове основне елементе, попут текстуре, киселости и слично, а затим их поново саставља у необичне комбинације укуса и састојака, кажу његови програмери.

Ове прототипове затим усавршавају људски кувари који пробају комбинације и дају смјернице, у процесу који предводи познати кувар из Дубаија Рејф Отман.

"Њихови одговори на моје приједлоге помажу ми да унаприједим разумијевање онога што функционише ван оквира самих података", објаснио је Ајман у интервјуу за интерактивни АИ модел.

Како реаговати када улице поплаве?

Како реаговати када улице поплаве?

Циљ, кажу творци "Аимана", није да се замијени људски елемент у кулинарству, већ да се он унаприједи.

"Кувари неће бити замјењени, али вјерујемо да ће (Аиман) уздићи идеје и креативност на виши ниво", рекао је Ојтун Чакир, који је такође извршни директор компаније за угоститељство Гастронаут.

Он је додао да је "Аиман" дизајниран да развија рецепте који поново користе састојке које ресторани често бацају, попут остатака меса или масти.

Учесници бошњачког марша дефиловали са ратним заставама под којима су убијани Срби у Подрињу

Учесници бошњачког марша дефиловали са ратним заставама под којима су убијани Срби у Подрињу

Дугорочно гледано, оснивачи "Вухуа" вјерују да би "Аиман" могао добити лиценцу за примјену у ресторанима широм свијета, чиме би се смањио отпад из кухиње и побољшала одрживост.

Пратите нас и путем Вибера