Evropol

Očekuje se priliv ilegalnog oružja u Evropu namijenjenog Ukrajini

  • Извор: СРНА
  • 29.05.2022. 17:30

Evropska policijska agencija Evropol priprema se za priliv ilegalnog oružja u Evropu, koje su zapadne zemlje namijenile Ukrajini kao pomoć ukrajinskoj vojsci u borbi protiv Rusije, izjavila je direktor te agencije Katrin de Bol.

Ona je za "Velt am zontag" rekla da Evropol zabrinjava to ko će dobiti oružje nakon okončanja sukoba u Ukrajini.

De Bolova je podsjetila da se u Evropi prije 30 godina pojavila velika količina oružja nakon sukoba u bivšoj Jugoslaviji i da su kasnije to oružje koristile razne kriminalne grupe.

Prema njenim riječima, Evropa ovaj put želi da bude spremna, a međunarodna radna grupa već je počela da istražuje opcije za rješavanje tog potencijalnog problema.

De Bolova nije precizirala kakve mjere Evropol planira da preduzme kako bi se spriječilo širenje oružja iz Ukrajine Evropom preko kriminalnih grupa, prenio je "Sputnjik".

Ona je dodala da Evropol, osim praćenja krijumčarenja oružja, prati i poznate teroriste i nasilne ekstremiste, prije svega desničarske, koji planiraju da iz Ukrajine pređu u druge dijelove Evrope.

Moskva je u više navrata upozoravala zapadne zemlje da ne šalju oružje Ukrajini, osuđujući takve postupke kao sredstvo za produžavanje sukoba i nanošenje štete Rusiji umjesto pomaganja Ukrajini.

Kremlj je dalje upozorio da Kijev neće moći da garantuje da to oružje neće završiti u rukama ekstremista ili terorista i da neće biti ugrožena bezbjednost Evrope.

Zapad, uprkos upozorenjima, nastavlja da šalje oružje Ukrajini, uključujući teško naoružanje.


  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм