Nikolaj Patrušev

"Očuvanje Ukrajine nije u planu SAD-a, žele da iskoriste prirodna bogatstva"

  • Извор: РТ Балкан
  • 03.05.2023. 07:51

Sjedinjene Američke Države nemaju plan da nakon konflikta u Ukrajini sačuvaju tu zemlju kao državu, ocijenio je danas sekretar ruskog Savjeta bezbjednosti Nikolaj Patrušev.

Njihov plan, kako je kazao, je da maksimalno iskoriste prirodna bogatstva Ukrajine i dovedu do masovnog raseljavanja stanovništva u toj zemlji, ujedno nastavljajući "rat sa Rusijom do posljednjeg Ukrajinca".

Rusi digli avione: Tvrde da su zauzeli četiri četvrti u Bahmutu

Rusi digli avione: Tvrde da su zauzeli četiri četvrti u Bahmutu

"Sljedeći takvu neonacističku logiku, Vašington je (Ukrajinu) već pretvorio u teritoriju koju milioni ljudi masovno napuštaju tražeći zaštitu u inostranstvu od socio-ekonomskih problema i profašističkog ugnjetavanja. Trideset godina komešanja koje je Vašington organizovao u Ukrajini doveli su do toga da se njeno stanovništvo prepolovi", objasnio je on u intervjuu za "Izvestija". 

Prema njegovim riječima, SAD su okupirale Evropu i pretvorile je u "ekonomsku bazu za američke eksperimente". Stari kontinent danas poslušno izvršava sve zadatke NATO-a, koji nastavlja da pokušava da sebi potčini i druge zemlje Istočne Evrope, ne zaboravljajući pritom na Rusiju koja je za njih još "kost u grlu", rekao je Patrušev.

On je podsjetio na Hartlend teoriju geografa Makindera, koji je još prije sto godina razvio ideju da je teritorija na kojoj se Rusija danas nalazi, zapravo, sredina zemlje i da onaj ko vlada njome ima kontrolu nad čitavom Evroazijom. Ovo, kako je dodao, dalje vodi ka globalnoj dominaciji, što i jeste cilj Zapada.

Američki zvaničnik: Mala vjerovatnoća da se sukob u Ukrajini završi ove godine

Američki zvaničnik: Mala vjerovatnoća da se sukob u Ukrajini završi ove godine

"Njemu pripada i ideja izolovanja naše države uz pomoću takozvanog sanitarnog koridora od malih zemalja Istočne Evrope. Koliko godina je prošlo, a njihovi ciljevi se nisu promijenili", rekao je Patrušev, objašnjavajući da Zapad vodi antirusku politiku ne godinama, već vekovima, te da su neki principi i danas ostali isti. 

Kako je rekao, i NATO se danas širi na istok, baš kao što su to ranije pokušavali Napoleon ili Hitler. Svi veliki ratovi koji su se vodili protiv Rusije vodili su se kako bi ona prestala da bude glavna geopolitička sila u Evroaziji.  

Medvedev: Za zaustavljanje sukoba potrebno je nanijeti poraz ukrajinskim snagama

Medvedev: Za zaustavljanje sukoba potrebno je nanijeti poraz ukrajinskim snagama

SAD, sa druge strane, nisu odustale od ovakvih planova ni nakon Drugog svjetskog rata i osnivanja Ujedinjenih nacija, već su umjesto mira radile na detaljnim planovima kako da unište Sovjetski savez. Njihove tadašnje ideje pretpostavljale su i nuklearne napade na stanovništvo SSSR-a, ali i nekih kineskih gradova, otkrio je Patrušev.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.