Najskuplja struja u EU

Od 1. januara ogromno poskupljenje struje u Njemačkoj

  • Izvor: B92
  • 26.11.2022.13:50

Portal za poređenje cijena Check24 piše da je u Njemačkoj povećanjem cijene struje od Nove godine pogođeno "oko 7,3 miliona domaćinstava".

Njemačka vlada je donijela odluku o ograničenju cijene struje i gasa koje će važiti do januara 2023. do aprila 2024. godine.

Prethodno je više od 7 miliona domaćinstava obaviješteno o ogromnim poskupljenjima struje od Nove godine.

Nijemci ionako imaju najskuplju struju u EU. A ovih dana su milioni domaćinstava dobili obavještenje o poskupljenju struje od Nove godine. Neka povećanja su drastična. Na primjer, Rheinenergie iz Kelna će od januara struju naplaćivati oko 55 centi po kilovat-satu! To je povećanje od skoro 130 odsto.

Pored Kelna, poskupljenje je pozamašno i u Minhenu: kilovat-sat će od Nove godine koštati 61,9 centi. Ranije je to bilo 25 centi.

"Nova godina počinje ogromnim talasom poskupljenja električne energije", rekao je Torsten Štork, energetski stručnjak na portalu za poređenje cijena Verivoks. Provajderi struje postepeno prebacuju povišene tržišne cijene na svoje kupce.

Rheinenergie iz Kelna se takođe poziva na visoke troškove nabavke: "U odnosu na prethodnu godinu, cene na berzama struje su porasle za više od 300 odsto, na vrhuncu više od deset puta. Uz to raste i mrežarina".

Pogođeno 7,3 miliona domaćinstava

Povećanja iznose u prosjeku 60,5 odsto. Zbog drugačije baze podataka, Verivoks dolazi sa prosječnim plusom od 54 procenta.

"Nažalost, tarife za nove korisnike su još veće, tako da promjena provajdera u većini slučajeva ne donosi nikakve uštede. To će se vjerovatno promijeniti tek u narednih nekoliko mjeseci. Korisnici stoga trenutno nemaju izbora."

Povećanja cijena na početku nove godine su veoma različita širom Njemačke. Na primjer, u Gradskoj Elektroprivredi u Potsdamu (Brandenburg) cijena se povećava za oko 21 odsto na 46,5 centi po kvs. U MVV Energie u Manhajmu (Baden-Virtemberg) od januara struja košta nešto manje od 45 centi - umjesto dosadašnjih 27 centi. Istočnonjemački dobavljač energije EnviaM (Kemnic, Saksonija) ubuduće će naplaćivati 48,1 cent - 20,1 centi više nego ranije.

Značajna povećanja na prelazu godine nisu prva u bliskoj prošlosti: prema proračunima Check24, domaćinstvo sa godišnjom potrošnjom od 5000 kilovatsati je u novembru 2020. u prosjeku plaćalo 29,4 centa, a godinu dana kasnije - 31,6 centi. A trenutno (novembar 2022.) prosjek je 42,7 centi.

Zašto je struja tako skupa u Njemačkoj?

Cijena struje od trenutno porsječno 32,7 centi po kilovatsatu sastoji se od tri komponente:

- 51 odsto čine porezi, nameti i doplati

- 24 odsto ide za korišćenje električne mreže

- 25 odsto ide dobavljaču električne energije za proizvodnju električne energije i prodaju.

Porezi i doplate čine nešto više od polovine cijene struje po kilovatsatu - to je jedan od razloga zašto je cijena struje u Njemačkoj toliko visoka u odnosu na druge zemlje EU.

Ekstremno povećanje cijena gasa, kao posljedica ruske operacije u Ukrajini, smatra se jednim od glavnih razloga najnovijeg ekstremnog poskupljenja struje.

Pritom - sada preskupa proizvodnja struje u gasnim elektranama određuje cijenu i za za sve druge načine proizvodnje struje. Radi se o takozvanom Merit order principu na kojem insistira Evropska unija: odlučujuća za cijenu struje je najskuplja elektrana koja je nepohodna za pokrivanje potražnje u zemlji.

Ograničnje cijena struje i gasa

Savezna vlada je u petak 25.11. donijela najavljeni nacrt zakona, odnosno niz mjera kojima ograničava cijene gasa i struje i time otvorila put za odluke parlamenta. Ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) očekuje da bi Bundestag i Bundesrat mogli da donesu relevantne zakone do sredine decembra.

Po nacrtu zakona, od 1. januara 2023, to bi bilo ovako regulisano:

Struja - domaćinstva i mala preduzeća bi osnovna kvotu struje od 80 odsto potrošnje iz 2021. dobijala po fiksnoj bruto cijeni od 40 centi po kilovat satu, a ostatak po tržišnoj cijeni. Industrijske firme će dobiti garantovanu neto cijenu od 13 centi po kilovat satu za osnovnu kvotu od 70 odsto potrošnje 2021. godine.

Gas - domaćinstva i mala i srednja preduzeća će dobiti zagarantovanu bruto cijenu gasa od 12 centi po kilovat satu za 80 odsto potrošnje iz 2021. Za korisnike centralnog grejanja cena bi trebalo da bude 9,5 odsto za kontigent od 80 odsto potrošnje od prošle godine. A na preostalih 20 odsto potrošnje se plaća cijena po ugovoru.

Uvodi se 90 odsto poreza na dodatni profit

Ova ograničennja cena struje i gasa važiće do aprila 2024. Građani i firme biti retroaktivno rasterećeni za januar i februar, odnosno, obračun će se izvršiti u martu - i za prethodna dva mjeseca.

Olakšica, odnosno ograničenje cijene struje biće djelimično finansirano oporezovanjem takozvanog dodatnog profita koji firme ostvaruju na tržištu električne energije. To se odnosi na sve proizvođače struje, dakle i nuklearne elektrane, one na ugalj i proizvođače zelene struje od vetra i sunca, koji su nedavno imali koristi od visokih cena na berzi. To oduzimanje dodatnog profita u visini od 90 odsto će se vršiti od 1. decembra, a ta praksa bi trebalo da se završi najkasnije do 30. aprila 2024. godine.

Koliko treba da platim?

Mnogi se pitaju koliko će posle svih ovih mera poskupljenja i olakšica, na kraju morati da plate za struju, gas i grejanje. To je zaista veoma teško izračunati.

U račun ulazi konkretno povećanja cijene gasa od oktobra i konkretno povećanje cijene struje od 1 januara. I onda treba izračunti koliko je 80 odsto od potrošnje 2021. (za svaki mjesec ili u prosjeku?) i to onda preračunati po upravo ograničenoj cijeni, a ostatak od 20 odsto po onoj u ugovoru. Ovaj dio će vjerovatno još da poskupljuje u narednoj godini, bar ako je vjerovati stručnjacima i berzi energije. Zatim, treba oduzeti poklon - račun za gas i centralno grejanje za decembar - čija će se visina znati tačno tek kada se izvrši obračun za 2022. Pored toga PDV je smanjen sa 19 na 7 odsto na svu potrošnju gasa i na centralno grijanje.

I sama vlada je navela da se radi "veoma komplikovanoj zakonodavnoj proceduri" u okviru koje je predviđena i odredba kojom se otežava isključivanje struje i grejnje neplatišama.

Tagovi: