Било коју мету погађа за мање од 30 минута

Од овог нема спаса: Русија спремна да лансира нову хиперсоничну нуклеарну ракету

  • 17.11.2023. 20:53

Руске ракетне снаге убациле су интерконтиненталну балистичку ракету опремљену хиперсоничним клизним возилом "aвангард" са нуклеарном способношћу у лансирни силос на југу Русије, наводи Ројтерс позивајући се на руске изворе.

Предсједник Владимир Путин најавио је хиперсонично клизно возило "авангард" 2018. године, рекавши да је то одговор на амерички развој нове генерације оружја и америчког противракетног одбрамбеног система, подсјећа агенција.

Путин је представљајући "авангард" рекао да удара "као метеорит" и да ниједан одбрамбени систем не може да га заустави.

Кинези постигли немогуће: Почиње нова ера трке у хиперсоничном наоружању

Кинези постигли немогуће: Почиње нова ера трке у хиперсоничном наоружању

Како се приближава циљу, клизно возило "авангард" се одваја од ракете и може оштро да маневрише ван путање ракете хиперсоничним брзинама до 27 пута већим од брзине звука.

"Авангард" може да достигне брзину од око 34.000 километара на сат и напусти Земљину атмосферу прије него што погоди било коју мету у свијету за мање од 30 минута, наводи "Дејли мејл" и додаје да Запад нема средстава да га заустави.

Телевизијски канал "Звезда" руског министарства одбране приказао је балистичку ракету која се транспортује до лансирног силоса у региону Оренбург у близини Казахстана.

Руска флота успјешко лансирала ракету

Руска флота успјешко лансирала ракету "булава"

Русија је поставила своју прву ракету опремљену "авангардом" 2019. у истом постројењу у Оренбургу.

Русија и Сједињене Државе, највеће нуклеарне силе, изразиле су жаљење због распада договора о контроли наоружања који су настојали да успоре хладноратовску трку у наоружању и смање ризик од нуклеарног рата, пише Ројтерс.

То их, међутим, није спријечило да заједно са Кином развијају низ нових система наоружања, укључујући и хиперсоничне.

Пратите нас и путем Вибера