SAD

Odbačen pokušaj da se zaustavi suđenje Trampu

  • 27.01.2021. 08:12

Američki Senat je juče, s 55 prema 45 glasova, odbacio republikanski pokušaj da zaustavi predstojeće suđenje za opoziv bivšem predsjedniku Donaldu Trampu pod optužbom da je poticao pobunjenički napad na Kapitol.

Senat pod vodstvom demokrata blokirao je prijedlog republikanskog senatora Randa Paula s 55 glasova, što znači da se samo pet republikanskih predstavnika pridružilo demokratima. To je daleko manje od 17 republikanaca čiji su glasovi potrebni da bi se Trampa u Senatu osudilo za poticanje na napad na Kapitol 6. januara u kojem je umrlo pet osoba, prenosi Reuters.

"To je jedan od rijetkih slučajeva u Washingtonu u kojem je gubitak zapravo pobjeda", rekao je Paul kasnije novinarima, dodajući kako "45 glasova znači da je suđenje za opoziv mrtvo na početku."

Paul i drugi republikanci tvrde da je postupak neustavan jer je Tramp napustio dužnost prošle srijede, a suđenje će nadzirati demokratski senator Patrick Leahy umjesto predsjednika Vrhovnog suda Johna Robertsa.

Reuters javlja i da je Leahy (80) hospitalizovan radi promatranja u utorak naveče jer se nije osjećao dobro, pozivajući se na izjavu njegova porparola u kojoj nisu navedeni detalji.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.