Ruska pravoslavna crkva

Odgovor na odluku Carigradske patrijaršije biće odlučan

  • 13.10.2018. 16:27

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve će na zasjedanju u Minsku u ponedejeljak, 15. oktobra, dati adekvatan i odlučan odgovor na odluke Carigradske patrijaršije o Ukrajini, rekao je danas Aleksandar Volkov, portparol patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila.

On je istakao da će Sinod Ruske pravoslavne crkve "izraziti potpuno jasan, nedvosmisleni stav o saopštenjima i odlukama usvojenim u Istanbulu" i da će dati konačnu ocjenu o svemu onome što je u posljednje vrijeme učinila Carigradska patrijaršija. 

Odgovarajući na pitanje novinara o budućim odlukama arhijereja Sinoda, Volkov je rekao da je potrebno "još samo malo pričekati". 

Carigradska patrijaršija je odlučila da započne proces priznavanja autokefalnosti crkve u Ukrajini, kao i da hitno obnovi svoje predstavništvo u Kijevu. 

Carigrad je, takođe, odlučio da ukine anatemu i sve zabrane koje je protiv poglavara samoproglašene Kijevske patrijaršije Filareta uvela Ruska pravoslavna crkva, kao i protiv poglavara nekanonske Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve Makarija. 

Carigradska patrijaršija je praktično položila pravo na Ukrajinu ukinuvši pravne obaveze iz istorijskog pisma iz 1686. godine o predavanju prava Moskovskoj patrijaršiji da imenuje mitropolita kijevskog, prenio je "Sputnjik". 

Ruska pravoslavna crkva saopštila je da je odluka Carigrada legalizacija raskola i da nanosi katastrofalnu štetu milionima ljudi, ne samo u Ukrajini nego i u cijelom pravoslavnom svijetu. 

Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva nije isključila mogućnost prekida komunikacije sa Carigradom i stavljanja anateme na carigradskog patrijarha Vartolomeja.  

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина