ETIAS

Odlaže se početak plaćanja ulaska u EU

  • Извор: РТРС
  • 06.03.2023. 14:21

Evropski sistem putnih informacija i odobrenja (ETIAS) i naplaćivanje ulaska u EU odloženi za 2024. godinu. Poslije šestomjesečnog "grejs" perioda, putnici će plaćati sedam evra i popunjavati formular da bi ušli u Evropsku uniju.

Sistem ETIAS, koji podrazumijeva da će svi putnici koji nemaju pasoše zemalja EU morati da dobiju dozvolu za ulazak u Evropsku uniju, odložen je do 2024. godine, prenosi EURACTIV.rs.

ETIAS je planirani, potpuno elektronski sistem odobravanja ulaska u Evropsku uniju ili zemlje Šengena, za putnike iz zemalja kojima trenutno ne treba viza za ulazak u EU.

Formular će biti popunjavan na Internetu, a svi aplikanti između 18 i 70 godina će biti u obavezi i da plate taksu od sedam evra.

Sistem je zamišljen tako da veliki broj zahtjeva obrađuje istovremeno i automatski uz korišćenje elektronskih baza podataka, i trenutni odgovor.

U nekim slučajevima, proces obrade može da potraje i do 30 dana, a ETIAS odobrenje važi tri godine ili do isteka putnog dokumenta.

Najavljivan već neko vrijeme, i više puta odlagan, ETIAS sistem trebalo je da zaživi u novembru ove godine. Ali primjenjivaće se tek od 2024. godine uz šestomjesečni "grejs" period koji podrazumijeva da se putnici i osoblje upoznaju sa svim informacijama, kao i da se poprave eventualne tehničke greške.

Trenutno, zemlje čiji državljani podliježu ovom sistemu su BiH, Srbija, Albanija, Antiga i Barbuda, Argentina, Australija, Bahami, Barbados, Brazil, Bruneji, Kanada, Čile, Kolumbija, Kosta Rika, Dominikana, El Salvador, Gruzija, Grenada, Gvatemala, Honduras, Hong Kong, Izrael, Јapan, Kiribati, Makao, Malezija, Maršalova ostrva, Mauricijus, Meksiko, Mikronezija, Moldavija, Crna Gora, Novi Zeland, Nikaragva, Sjeverna Makedonija, Palau, Panama, Paragvaj, Peru, Set Kitis i Nevis, Sent Lusija, Sent Vinsent i Grenadini, Samoa, Sejšeli, Singapur, Solomonska ostrva, Јužna Koreja, Tajvan, Timor Leste, Tonga, Trinidad i Tobago, Tuvalu, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Urugvaj i Venecuela.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок