Zahtjev za izručenje Mahmuljina

Odluka Suda BiH predstava za javnost

  • Извор: АТВ
  • 24.03.2023. 21:01

"Apsurdna država, takav i pravosudni sistem. Priča za javnost". Tako odluku Suda BiH koji je tek juče od Turske zatražio izručenje osuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina, ocjenjuje predsjednik boračke oraganizacije Republike Srpske. Mahmuljin, teritoriju BiH kaže Radan Ostojić, ne bi sigurno mogao da napusti da nije postojala sprega pravosudnog sistema i pravosudnih institucija sa političkim Sarajevom. Oni su ga kaže i pustili da ode.

"Evo, poslije dugi niz godina dočekamo da pravda ugleda svjetlo dana po pitanju visokih funkcionera Armije BiH, da se jednom dođe do presude i kad ta presuda treba da se izvši u smislu da lice koje je pravosudno osuđeno ide na izdžavanje kazne on lagano napusti terioriju BiH i ode u Tursku i vjerovatno se nikada više neće ni vratiti", kaže Radan Ostojić, predsjednik BORS-a.

"Izrugivanje žrtvama koji su izgubili svoje najmilije i samo još jedna u nizu opstukcija pravosuđa na nivou BiH. Nije ovo nažalost, kažu iz republičkog centra za istraživanje rata usamljen slučaj koji se vodi kada su u pitanju procesi koji se vode pred sudom BiH. 

"Nažalost mi ne znamo kakav je status osuđenog lica, da li je on dobio državljanstvo da li će on uopšte biti izručen samim tim možemo biti samo izuzetno skeptični na koji način će ovaj slučaj biti okončan", kaže Viktor Nuždić, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Da je u pitanju neko drugi sve bi se desilo odmah. Ovo je samo čist dokaz da Sud BiH radi u interesu jednog naroda, poručuju iz boračke organizacije " Ilidžanski borac" Ovakvim postupcima pokazuju da ne žele Srbe u BiH ali i da ona kao država na ovaj način ne može opstati. 

"Bude li se Turska oglušila i budu li krili takve ljude koji su osuđeni koji su počinili zločine nad Srbima u Sarajevu i u čitavoj BIH Predsjedništvo ako bude  imalo  obraza, svi članovi predsjedništava pogotovu ova dva člana koja dolaze iz Federacije treba da zalede bilo kakve odnose sa državom Turskom", kaže Goran Šehovac, predsjednik Skupštine Boračke organizacije "Ilidžanski borac".

Slanjem nekih molbi Turskoj žele da se operu za svoje propuste i saradnju sa Mahmuljinom. Želimo odgovor kada će Mahmuljin biti u zatvoru, poručuju iz republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Mahmuljin je osuđen u aprilu prošle godine na osam godina zatvora, a iza rešetaka je trebalo da bude već u novembru prošle godine ali se tada nije pojavio. 

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.