Gana

Odobrena vakcina protiv malarije

  • Извор: Б92
  • 14.04.2023. 13:40

Gana je postala prva zemlja na svetu koja je odobrila novu vakcinu protiv malarije proizvedene na Oksfordu, novi korak naprijed u borbi protiv bolesti koja svake godine ubija stotine hiljada djece.

Ovo odobrenje je neobično jer se dešava prije nego što se objave rezultati završne faze ispitivanja.

Još nije poznato kada će vakcina biti primjenjena u Gani, jer druga regulatorna tijela, poput Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), još uvek procjenjuju njenu bezbjednost i efikasnost.

"SZO može da pruži podršku, ali to nije institucija koja daje odobrenja. FDA ima regulatorni mandat i mi to radimo", rekla je Delese Darko, direktorka Ganske uprave za hranu i lijekove (FDA).

Više od 600.000 ljudi godišnje umre od malarije

Ona nije komentarisala kada će vakcina početi da se daje jer je to odgovornost drugih službi, Ganski program za malariju i nacionalno tijelo za imunizaciju EPI. Malarija, bolest koju prenose komarci, godišnje ubije više od 600.000 ljudi, uglavnom afričke djece.

Naučnik sa Oksforda Adrijan Hil rekao je da je regulator Gane odobrio vakcinu za starosnu grupu koja je u najvećem riziku od malarije - decu uzrasta od 5 do 36 mjeseci. Oksford ima sporazum sa indijskim Institutom za serum da proizvodi do 200 miliona doza vakcine godišnje.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.