Њемачка

Одобрено конзумирање канабиса на улици

  • Извор: СРНА
  • 22.03.2024. 16:41

Након више деценија јавне дебате и дуготрајног разматрања у парламенту, одрасли грађани ће у Њемачкој од 1. априла легално моћи да пуше марихуану на улици.

То је омогућено након што је горњи дом парламента, Бундесрат, дао зелено свјетло за закон којим се д‌јелимично легализује канабис и одлучио да се закон не шаље одбору за посредовање. Доњи дом га је усвојио прошлог мјесеца, пренијела је агенција ДПА.

"Након вишегодишње политике у вези са канабисом која је довела до непотребних смртних случајева и раста црног тржишта, нови закон је осмишљен да затвори Пандорину кутију", рекао је министар здравља Карл Лаутербах.

Овај закон дозвољава одраслима да посједују до 25 грама канабиса за личну употребу у јавности. Три живе биљке канабиса и до 50 грама марихуане за личну употребу биће легално за држање у сопственом дому.

Забрањено је пушење марихуане на јавним мјестима попут школа, спортских објеката и на 100 метара од ових локација.

Поред тога, дозвољено је оснивање некомерцијалних "удружења за узгој", у којима до 500 одраслих чланова који живе у Њемачкој могу заједно да узгајају канабис и да га испоручују једни другима за личну потрошњу, уз ограничење од максимално 50 грама по члану мјесечно.

Синдикат њемачке полиције очекује да ће нови закон донијети потешкоће, сукобе са грађанима и више посла за полицију.

Замјеник предсједника полицијског синдиката Александер Појц рекао је да се полиција, царина, правосудни органи и центри за бригу о младима сада суочавају са непотребним изазовима и предвидио "бројне конфликтне ситуације са грађанима".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм