Састанак у Казању

Огласио се Кремљ о састанку Додика и Путина

  • Извор: АТВ
  • 21.02.2024. 15:42

Званична веб страница руског предсједника објавила је саопштење о састанку предсједника Русије Владимира Путина и предсједника Републике Српске Милорада Додика.

"Веома ми је драго што вас видим. Хвала вам што сте прихватили наш позив и што сте дошли као почасни гост на отварању тако занимљивих и, надам се, веома популарних такмичења у будућности као што су „Игре будућности“.

Свјетски медији о састанку Додика и Путина -

Свјетски медији о састанку Додика и Путина - "Српска и Русија ће наставити да јачају односе"

Да будем искрен, немам баш осјећај како ће то изгледати, али оно што сам видио је занимљиво. Млади су заинтересовани за ове спортове и добро је што млади прелазе са рачунара на активне активности на спортским теренима. Све ово заједно даје веома интересантан резултат. Али у сваком случају, ово је добар, добар догађај, апсолутно хуманитарне природе. Веома нам је драго што видимо наше пријатеље овдје.

Представници руководства Републике Српске редовно сарађују са нама у разним областима. Сигуран сам да ће и ова Ваша посјета бити од користи, моћи ћемо да искористимо вријеме да разговарамо о билатералним односима у низу области.

Знамо да ситуација у Републици није лака. Спремни смо да разговарамо и о овоме.

Путин уручио Додику Орден Александра Невског

Путин уручио Додику Орден Александра Невског

Захвални смо вам што одржавате редовне односе са Русијом, подржавате многе наше иницијативе, укључујући и овако племенит, по мом мишљењу, догађај који се односи на сјећање на жртве нацизма, чак и лично учешће у маршу „Бесмртног пука“. 

Наши односи са Републиком Српском су одавно успостављени и апсолутно су конструктивни. Веома смо задовољни урађеним. Заиста се надам да ће се у нашим односима учинити још више. Добродошли, истакао је Путин, а објављено је на званичној страници предсједника Русије. 

Предсједник Српске се захвалио руском предсједнику на позиву те истакао добре односе између Српске и Русије.

"Драго ми је да вас видим, поштовани господине предсједниче!

Хвала вам пуно на позиву. Част ми је што сам овдје и што могу поново да вас сретнем.

Додик: Српски народ са нестрпљењем чекао мој састанак са Путином, веома смо поносни

Додик: Српски народ са нестрпљењем чекао мој састанак са Путином, веома смо поносни

Заиста, потврђујем добре односе које Република Српска гради и развија са руском државом, првенствено захваљујући вама.

Наравно, ми живимо у тешкој ситуацији и драго нам је да то разумијете. Недавно сте у свом годишњем обраћању посебно истакли да разумијете односе које тамо имамо. Они су веома сложени, нису лаки, ти односи су заиста веома сложени.

Додатно их компликује чињеница да смо и даље под протекторатом Запада, да смо под условима међународне интервенције – прије свега западних. Удаљили смо се од Дејтона на злостављање, па и наметање од стране једног њемачког држављанина који одлуком Савјета безбједности није именован за високог представника. Хвала вам што сте размотрили ово питање. А да су му дата овлашћења, он би дефинитивно укинуо Републику Српску.

У овим околностима, покушавамо да обесхрабримо сваку прилику да се придружимо санкцијама против Русије. Они [Запад] се довољно труде, сваки дан буквално [покушавају] да нас убједе да то урадимо. И наравно, без сумње, одбијамо да идемо ка чланству у НАТО. Без обзира што смо поново изложени великом притиску.

Срби су, као што знате, два пута бомбардовани, једном Републику Српску, па други пут Србију од НАТО. Свједочим да сада постоји огроман број младих људи – буквално новорођенчади – који буквално осјећају посљедице осиромашеног уранијума којим смо бомбардовани 1995. и 2000. године. Учесталост малигних болести изазваних овим бомбардовањем порасла је неколико пута, чак 10 пута. Тако да је и нелогично и ненормално [да] бисмо могли, у принципу, чак и да прихватимо чланство у НАТО.

Додик: Српска против санкција Русији, нећемо у НАТО!

Додик: Српска против санкција Русији, нећемо у НАТО!

Ми се одржавамо на стабилан политички и институционални начин – немамо неких посебних изазова по том питању, али они наравно покушавају да потпирују алтернативну групу ставова против стабилности Републике Српске.

Међутим, цијело руководство – ја, предсједник Владе, Скупштина, члан предсједништва из Републике Српске – сви они подлијежу санкцијама УК и САД. Захваљујући нашим „пријатељима“ из Европске уније, они су то урадили уз европске санкције.

Састали се Додик и Путин у Казању: Пријатељска позиција Српске и Русије

Састали се Додик и Путин у Казању: Пријатељска позиција Српске и Русије

Али наш народ каже да оно што не руши, јача. Тако да смо увјерени да ћемо из свега овога изаћи ојачани, наравно, уз помоћ разумијевања и подршке пријатеља. И моја дубока захвалност Вама на издвојеном времену, на чињеници да сте, уз сву своју заузетост, нашли времена да ме прихватите и разумијете нашу ситуацију. Ово нам много значи. Желим да вам кажем да се наш данашњи народ радује овом сусрету и да ће бити поносан на њега", рекао је Додик.


Пратите нас и путем Вибера

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.