Sastanak u Kazanju

Oglasio se Kremlj o sastanku Dodika i Putina

  • Izvor: ATV
  • 21.02.2024. 15:42

Zvanična veb stranica ruskog predsjednika objavila je saopštenje o sastanku predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Veoma mi je drago što vas vidim. Hvala vam što ste prihvatili naš poziv i što ste došli kao počasni gost na otvaranju tako zanimljivih i, nadam se, veoma popularnih takmičenja u budućnosti kao što su „Igre budućnosti“.

Svjetski mediji o sastanku Dodika i Putina -

Svjetski mediji o sastanku Dodika i Putina - "Srpska i Rusija će nastaviti da jačaju odnose"

Da budem iskren, nemam baš osjećaj kako će to izgledati, ali ono što sam vidio je zanimljivo. Mladi su zainteresovani za ove sportove i dobro je što mladi prelaze sa računara na aktivne aktivnosti na sportskim terenima. Sve ovo zajedno daje veoma interesantan rezultat. Ali u svakom slučaju, ovo je dobar, dobar događaj, apsolutno humanitarne prirode. Veoma nam je drago što vidimo naše prijatelje ovdje.

Predstavnici rukovodstva Republike Srpske redovno sarađuju sa nama u raznim oblastima. Siguran sam da će i ova Vaša posjeta biti od koristi, moći ćemo da iskoristimo vrijeme da razgovaramo o bilateralnim odnosima u nizu oblasti.

Znamo da situacija u Republici nije laka. Spremni smo da razgovaramo i o ovome.

Putin uručio Dodiku Orden Aleksandra Nevskog

Putin uručio Dodiku Orden Aleksandra Nevskog

Zahvalni smo vam što održavate redovne odnose sa Rusijom, podržavate mnoge naše inicijative, uključujući i ovako plemenit, po mom mišljenju, događaj koji se odnosi na sjećanje na žrtve nacizma, čak i lično učešće u maršu „Besmrtnog puka“. 

Naši odnosi sa Republikom Srpskom su odavno uspostavljeni i apsolutno su konstruktivni. Veoma smo zadovoljni urađenim. Zaista se nadam da će se u našim odnosima učiniti još više. Dobrodošli, istakao je Putin, a objavljeno je na zvaničnoj stranici predsjednika Rusije. 

Predsjednik Srpske se zahvalio ruskom predsjedniku na pozivu te istakao dobre odnose između Srpske i Rusije.

"Drago mi je da vas vidim, poštovani gospodine predsjedniče!

Hvala vam puno na pozivu. Čast mi je što sam ovdje i što mogu ponovo da vas sretnem.

Dodik: Srpski narod sa nestrpljenjem čekao moj sastanak sa Putinom, veoma smo ponosni

Dodik: Srpski narod sa nestrpljenjem čekao moj sastanak sa Putinom, veoma smo ponosni

Zaista, potvrđujem dobre odnose koje Republika Srpska gradi i razvija sa ruskom državom, prvenstveno zahvaljujući vama.

Naravno, mi živimo u teškoj situaciji i drago nam je da to razumijete. Nedavno ste u svom godišnjem obraćanju posebno istakli da razumijete odnose koje tamo imamo. Oni su veoma složeni, nisu laki, ti odnosi su zaista veoma složeni.

Dodatno ih komplikuje činjenica da smo i dalje pod protektoratom Zapada, da smo pod uslovima međunarodne intervencije – prije svega zapadnih. Udaljili smo se od Dejtona na zlostavljanje, pa i nametanje od strane jednog njemačkog državljanina koji odlukom Savjeta bezbjednosti nije imenovan za visokog predstavnika. Hvala vam što ste razmotrili ovo pitanje. A da su mu data ovlašćenja, on bi definitivno ukinuo Republiku Srpsku.

U ovim okolnostima, pokušavamo da obeshrabrimo svaku priliku da se pridružimo sankcijama protiv Rusije. Oni [Zapad] se dovoljno trude, svaki dan bukvalno [pokušavaju] da nas ubjede da to uradimo. I naravno, bez sumnje, odbijamo da idemo ka članstvu u NATO. Bez obzira što smo ponovo izloženi velikom pritisku.

Srbi su, kao što znate, dva puta bombardovani, jednom Republiku Srpsku, pa drugi put Srbiju od NATO. Svjedočim da sada postoji ogroman broj mladih ljudi – bukvalno novorođenčadi – koji bukvalno osjećaju posljedice osiromašenog uranijuma kojim smo bombardovani 1995. i 2000. godine. Učestalost malignih bolesti izazvanih ovim bombardovanjem porasla je nekoliko puta, čak 10 puta. Tako da je i nelogično i nenormalno [da] bismo mogli, u principu, čak i da prihvatimo članstvo u NATO.

Dodik: Srpska protiv sankcija Rusiji, nećemo u NATO!

Dodik: Srpska protiv sankcija Rusiji, nećemo u NATO!

Mi se održavamo na stabilan politički i institucionalni način – nemamo nekih posebnih izazova po tom pitanju, ali oni naravno pokušavaju da potpiruju alternativnu grupu stavova protiv stabilnosti Republike Srpske.

Međutim, cijelo rukovodstvo – ja, predsjednik Vlade, Skupština, član predsjedništva iz Republike Srpske – svi oni podliježu sankcijama UK i SAD. Zahvaljujući našim „prijateljima“ iz Еvropske unije, oni su to uradili uz evropske sankcije.

Sastali se Dodik i Putin u Kazanju: Prijateljska pozicija Srpske i Rusije

Sastali se Dodik i Putin u Kazanju: Prijateljska pozicija Srpske i Rusije

Ali naš narod kaže da ono što ne ruši, jača. Tako da smo uvjereni da ćemo iz svega ovoga izaći ojačani, naravno, uz pomoć razumijevanja i podrške prijatelja. I moja duboka zahvalnost Vama na izdvojenom vremenu, na činjenici da ste, uz svu svoju zauzetost, našli vremena da me prihvatite i razumijete našu situaciju. Ovo nam mnogo znači. Želim da vam kažem da se naš današnji narod raduje ovom susretu i da će biti ponosan na njega", rekao je Dodik.


Pratite nas i putem Vibera