Уочи парламентарних избора

Око милион људи на протестима против владе у Варшави

  • Извор: СРНА
  • 01.10.2023. 18:24

Неколико десетина хиљада људи учествује вечерас на масовном антивладином митингу у Варшави уочи парламентарних избора, јавио је дописник "Спутњика" и додао да су организатори окупили људе из неколико региона земље.

Протест против политике владајуће партије Право и правда (ПиС) организовао је бивши пољски премијер Доналд Туск, који је тренутно лидер опозиционе странке Грађанска платформа.

Он је позвао све критичаре власти да се придруже митингу.

Демонстранти носе националне заставе и симболе више политичких партија и синдиката, а на њиховим плакатима приказани су и друштвени и политички слогани.

Учесници митинга заузели су коловозе на бројним улицама, посебно у Алеји Јерозолимски, што је изазвало значајне гужве у саобраћају.

На лицу мјеста су присутне велике полицијске снаге, али се не мијешају.

Ово је други масовни митинг у главном граду Пољске од јуна. Овог пута протесту су се придружили активисти за права на абортус, секуларисти и ЛГБТ активисти.

У Пољској су заказани парламентарни избори за 15. октобар. Побједничка страна формираће нову владу.

Анкете показују да би владајућа странка могла да изгуби моћ, док би опозиционе странке могле да добију више од половине мјеста у парламенту земље, ако се удруже. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм