"Ф-16 неће промијенити ток сукоба"

Столтенберг: НАТО отвара центар за обуку Украјинаца у Пољској

  • 15.02.2024. 19:27

Државе чланице НАТО донијеле су одлуку да отворе нови центар за обуку украјинских војника и то у Пољској, саопштио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг током обраћања за медије, након састанака са министрима одбране земаља чланица у Бриселу, преноси ТАСС.

"Данас смо одлучили да отворимо нови заједнички центар за обуку, образовање и аналитику између НАТО и Украјине, у пољском граду Бидгошч", изјавио је Столтенберг.

"Технички детаљи нису до краја дефинисани, за сада је донесена само политичка одлука и ово је тек почетак процеса који ће се реализовати током предстојећих недјеља и мјесеци. Очекујем да ће се реализација одиграти касније током године", додао је он.

Према његовим ријечима стручњаци ће радити на отварању центра гдје ће се војници обучавати на основу искустава стечених током сукоба у Украјини.

"Центар ће омогућити украјинској војсци да подјели лекције научене из сукоба са Русијом и да буде обучавана заједно са НАТО снагама", међутим генерални секретар није навео колико ће заправо украјинских војника проћи описану обуку, преноси РТ Балкан.

Столтенберг је током обраћања медијима најавио и да ће борбени авиони Ф-16 бити велико појачање за украјинско ваздухопловство, али да неће драстично промијенити ток сукоба, као и да ће НАТО украјинској војсци испоручити "милион дронова".

"Ф-16 је велики допринос чланица Алијансе и ови авиони имају модерну опрему која је јако важна за Украјину. Међутим, не постоји 'сребрни метак' (надмоћно оружје), не постоји ни један систем који може потпуно промијенити ситуацију на бојном пољу или у ваздуху", рекао је он.

Генерални секретар НАТО је открио и да ће Украјина бити примљена у Алијансу онда "када се сви чланови сложе око тога и када Кијев испуни све неопходне услове".

Он је апеловао на чланице НАТО да повећају стопу производње муниције и упозорио да се "данашњи догађаји из Украјине, сутра могу поновити на Тајвану".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: