Prvi zaraženi nisu nigdje putovali

Omikron prisutan u Belgiji duže nego što se mislilo

  • Извор: Новости.рс
  • 06.12.2021. 17:07

U Belgiji je od sada omikron sojem korona virusa zvanično zaraženo devet osoba, a zdravstvene vlasti napominu da je ovaj soj u Belgiji "vjerovatno prisutan duže" nego što se to pretpostavljalo.

Eksperti naglašavaju da se novi soj omikron može detektovati klasičnom PCR testom, ali i dodaju da za sada postoje podaci samo o blažim i asimptomastkim slučajevima, bez smrtnih ishoda. Iako je prvi zvanični slučaj zaraze omirkron sojem u Belgiji prijavljen 26. novembra, zdravstvene službe navode da postoji "velika vjerovatnoća" da je infekcija jednog učenika od prije nekoliko nedjelja moga da bude povezana sa omikron sojem.

- Ni taj učenik ni porodica nisu nedavno putovali, pa se misli da je učenik obolio ovdje u Belgiji, možda u samoj školi. To bi značilo da je soj vežio Belgijom ranije nego što se mislilo- navode u belgijskoj Agenciji za brigu i zdravlje.

Jedna od klastera infekcije omikronom u Belgiji povezana je sa belgijskom vaterpolo reprezentacijom gdje se nekoliko igrača zarazilo u Češkoj tokom utakmice sredinom novembra.

Do danas, ukupno se 182 slučaja infekcije u 17 zemalja EU dovodi u vezu sa novom varijantom, a većina njih je povezana sa putovanjima u zemlje Afrike.

Međutim, nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Njemačku, Španiju, otkrilo je slučajeve infekcije sojem omikron bez epidemiološke veze sa oblastima u kojima je dokumentovana ili pretpostavljena transmisija.

(Novosti)

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?