Američki predsjednik

Operisan Džozef Bajden, oglasio se doktor

  • Извор: Индекс
  • 04.03.2023. 12:12

Američki predsjednik Džozef Bajden proteklog mjeseca uklonio je leziju sa grudnog koša tokom redovnog ljekarskog pregleda.

Ljekar Bijele kuće dr Kevin Okonor rekao je danas da je lezija bila kancerogena.

"Kao što se očekivalo, biopsija je potvrdila da je mala lezija bila karcinom bazalnih stanica", rekao je Bajdenov ljekar danas, prenosi "ABC News".

"Kancerogeno tkivo je uspješno uklonjeno. Nije potrebno daljnje liječenje", dodao je.

"Lezije karcinoma bazalnih stanica nemaju tendenciju da se šire se ili metastazirati, kao što je poznato da to čine neki ozbiljniji karcinomi kože, poput melanoma ili karcinoma skvamoznih stanica", objasnio je Okonor.

Kazao je da imaju potencijal povećanja veličine, što rezultira značajnijim problemom, kao i većim izazovima za hirurško uklanjanje.

Bajdenov ljekar dodao je da je mjesto biopsije lijepo zaraslo i da će predsjednik nastaviti s dermatološkim nadzorom kao dijelom svoje kontinuirane sveobuhvatne zdravstvene zaštite, prenosi "Index.hr".

Bajden, najstariji američki predsjednik s 80 godina, 16. februara imao je svoj drugi sistematski pregled kao predsjednik u Nacionalnom vojnom medicinskom centru "Walter Reed".

Sve ovo događa se u vrijeme kada se raspravlja o njegovoj dobi u kontekstu toga kandidature za drugi mandat.

Okonor je nakon pregleda rekao da je Bajden sposoban za obavljanje dužnosti te da može odrađivati sve svoje obaveze bez izuzeća ili prilagođavanja. 

Prije nego što je postao predsjednik, Bajden je operativnim zahvatom odstranio nekoliko nemelanomskih karcinoma kože. 

I prva dama Džil Bajden u januaru je bila na operaciji uklanjanja lezija raka kože iznad desnog oka, koje su otkrivene tokom rutinskog pregleda.