Marija Zaharova

Optužbe iz Moskve: Kijev želi nuklearnu katastrofu u Evropi, njihov napad to dokazuje

  • Извор: СРНА
  • 21.07.2022. 14:38

Napad koji je ukrajinska vojska izvršila na nuklearnu elektranu u Zaporožju potvrđuje cilj Ukrajine da stvori uslove nuklearne katastrofe za cijelu Evropu, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je rekla da Ukrajina nastavlja sa provokacijama čiji je cilj da se stvori prijetnja nuklearnim postrojenjima.

"Oružane snage Ukrajine izvršile su u ponedjeljak, 18. jula, napad dronom na nuklearnu elektranu u Zaporožju. Napad je izvršen u neposrednoj blizini, nekoliko desetina metara od konstrukcija koje su od ključne važnosti za bezbjednost elektrane - skladišta za istrošeno nuklearno gorivo i rezervoar za hlađenje reaktora", naglasila je Zaharova.

Zaharova je istakla da napad srećnom slučajnošću nije rezultirao nanošenjem štete opremi elektrane i katastrofom izazvanom ljudskim faktorom, javio je TASS.

Portparol Ministarstva podsjetila je da je vojska Ukrajine juče ponovo dronovima izvršila napad na elektranu.

"To potvrđuje da kijevski režim namjerava da stvori uslove za nuklearnu katastrofu ne samo na svojoj teritoriji, već i u cijeloj Evropi", navela je Zaharova.

Prema njenim riječima, takva katastrofa ne bi bila samo lokalni problem i da odgovornost za potencijalne posljedice takvih postupaka jednako snose Ukrajina i zemlje koje pružaju vojnu podršku Kijevu.

Ona je napomenula da je Rusija je poslala apel Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju /IAEA/ i čeka reakciju.

"Već smo se obratili rukovodstvu Sekretarijata IAEA u vezi sa ovim incidentom i očekujemo prikladnu reakciju Agencije", dodala je Zaharova.