Мађарски премијер

Орбан: Нема јединства у вези са чланством Кијева у ЕУ

  • Извор: СРНА
  • 08.12.2023. 11:42

Мађарски премијер Виктор Орбан саопштио је да је са шпанским премијером Педром Санчезом разговарао о теми пријема Украјине у ЕУ и оцијенио да нема јединства по том питању унутар европског блока.

"Имао сам данас искрен телефонски разговор са премијером Шпаније Педром Санчезом. Моја порука је била јасна: требали бисмо да се уздржимо од разговора о питању придруживања Украјине ЕУ током децембарског састанка Европског савјета, јер нема јединства међу државама чланицама по овом питању", написао је Орбан на мрежи "Икс".

Орбан је јуче у Паризу разговарао са француским предсједником Емануелом Макроном, а једна од тема био је почетак преговора о приступању Украјине ЕУ, што је заказано за средину децембра, подсјећа "Спутњик".

Путин: Русија није бензинска пумпа

Путин: Русија није бензинска пумпа

Премијер Мађарске изјавио је раније да Будимпешта предлаже да се питање почетка преговора о чланству Украјине у ЕУ уопште не ставља на дневни ред самита у децембру, јер је унапријед јасно да неће бити сагласности међу чланицама Уније.

Он је додао да би се о чланству Украјине могло разговарати за пет до десет година, ако се са Кијевом потпише споразум о стратешком партнерству. 

Пратите нас и путем Вибера