Мађарски премијер

Орбан: Пријем Украјине у ЕУ коштаће од 150 до 190 милијарди евра

  • Извор: СРНА
  • 21.12.2023. 08:54

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да би пријем Украјине у ЕУ коштао Унију од 150 до 190 милијарди евра, док саме чланице не би добиле довољно новца, на шта Будимпешта не пристаје.

"Сигурно је да, ако би Украјина била примљена у ЕУ, сва подршка коју су до сада добијале земље централне Европе, укључујући Мађарску, не би припала њима", рекао је Орбан у интервјуу за телевизију "ТВ2".

Орбан каже да се за сада не зна одакле да ће бити узет новац за подршку Украјини, јер ако се из буџета ЕУ издвоји 50 милијарди евра, онда ни земље чланице, укључујући и Мађарску, неће добити буџетски новац, на шта Будимпешта не пристаје.

Ким запријетио нуклеарним ударом ако га непријатељ испровоцира

Ким запријетио нуклеарним ударом ако га непријатељ испровоцира

"Не постоји тачна анализа колико ће ово коштати ЕУ, али према незваничним прорачунима, ријеч је око 150-190 милијарди евра", рекао је мађарски премијер.

Он је објаснио да је циљ мађарске Владе да "скине већи дио напетости у позадинским преговорима" и да се на самиту у Бриселу фокусира на проналажење "рјешења које задовољава све".

"Мађарска предлаже да се питање подршке Украјини ријеши ван буџета ЕУ. На самиту ЕУ посвећеном питању додјеле финансијске помоћи Украјини очекују се не само грмљавине, већ и муње", додао је Орбан.

Раније је Орбан изјавио да је Мађарска поново блокирала пакет помоћи Украјини од 50 милијарди долара, преноси "Спутњик".

Њемачка хоће да заплијени замрзнута руска средства?

Њемачка хоће да заплијени замрзнута руска средства?

Шеф Европског савјета Шарл Мишел је послије самита у Бриселу рекао да очекује да ће лидери ЕУ моћи једногласно да одобре финансијску помоћ Украјини почетком 2024. године.

Сљедећи ванредни самит ЕУ заказан је за 1. фебруар.

Мађарска блокира већину одлука ЕУ о Украјини, укључујући осму траншу војне помоћи од 500 милиона евра, пет милијарди евра из Европског мировног фонда за војну подршку 2024. године, шири пакет од 20 милијарди војне помоћи на четири године, као и као 50 милијарди макрофинансијске помоћи за 2024-2027. годину. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 АТВ Интервју: Сергеј Лавров

    ''Ексклузивни интервју Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације. Говориће о војној операцији Русије у Украјини, тренутној ситуацији на глобалној политичној сцени, односима Русије и Запада, те о политичкој ситуацији у БиХ. Интервју води новинарка Даринка Петровић.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)