Premijer Mađarske

Orbanova reakcija na ulazak Ukrajine u NATO: "Šta?!"

  • Извор: Sputnjik
  • 21.04.2023. 18:34

Mađarski premijer Viktor Orban je sa čuđenjem odreagovao na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da je mjesto Ukrajini u sastavu Alijanse.

On je na društvenoj mreži Tviter napisao jednu jedinu riječ: "Šta?".

Stoltenberg je tokom posjete Kijevu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kazao da je Ukrajina zaslužila svoje mjesto u evroatlantskoj porodici pozvavši da prisustvuje samitu Alijanse koji će u julu biti održan u Vilnjusu.

Međutim, Mađarska, koja je takođe članica Alijanse, u više navrata saopštavala je da je protiv ideje da Ukrajina postane dio tog vojnog bloka.

Češki predsjednik: NATO nema alternativu osim da podrži Ukrajinu

Češki predsjednik: NATO nema alternativu osim da podrži Ukrajinu

I ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto je nedavno izjavio da Budimpešta neće podržati nijedan korak Ukrajine bliže i NATO i samoj EU, sve dok Kijev ne vrati puna manjinska prava zakarpatskim Mađarima.

Štaviše, on je rekao da je na inicijativu Mađarske i Rumunije Savjet Evrope usvojio odluku da se obrate Venecijanskoj komisiji po pitanju položaja manjina u Ukrajini, te je izrazio nadu da će Kijev biti prinuđen da odreaguje.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.